Política 06/10/2016

Forcadell respon la decisió del TC: "Vaig fer el que pertocava i ho tornaria a fer sense cap mena de dubte"

La presidenta del Parlament avisa que els tribunals espanyols "no aconseguiran aturar-nos" i diu que al Parlament "s'hi continuarà parlant de tot"

Laia Vicens
2 min
Carme Forcadell ha ofert una declaració institucional per valorar la decisió del TC

BarcelonaLa presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat que té la "tranquil·litat i convenciment" d'haver fet "allò que havia de fer". "Vam complir estrictament amb el reglament del Parlament per tal que es pogués fer una cosa que és tan extraordinària com debatre i votar", ha defensat Forcadell, que ha dit que "ho tornaria a fer sense cap mena de dubte".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Forcadell ha reaccionat així a la decisió del TC d'acceptar finalment la seva nova condició com a cort penal per aturar el procés, imposada pel PP, en decidir per unanimitat demanar a la Fiscalia que dirimeixi si ha d'actuar penalment contra la presidenta del Parlament per haver "incomplert el seu deure d'acatar les decisions del Tribunal".

El TC demana actuar contra Forcadell per haver sotmès a votació al Parlament les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent just després que uns dies abans l'alt tribunal hagués advertit que havia "d'impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa que suposés avançar cap a la independència.

En una declaració institucional des del Parlament, Forcadell ha lamentat que es vulgui censurar "l'essència del parlamentarisme", que és "debatre i votar". "Està en joc la raó de ser d'un Parlament", ha assegurat la presidenta, que malgrat tot ha avisat que "no aconseguiran aturar-nos, atemorir-nos ni coartar la nostra llibertat". "S'hi continuarà parlant de tot, els grups podran presentar totes les iniciatives que considerin que són bones pel nostre país. Els debats al carrer continuaran entrant en seu parlamentària", ha defensat Forcadell.

La presidenta ha apuntat que "no perquè fos previsible" cal deixar de denunciar "la manca de separació" dels poders de l'Estat i la "constant" judicialització de la vida política, així com les "amenaces" a càrrecs electes. Una postura que ha titllat d'utilització "barroera" dels tribunals: "Volen que sigui el propi Parlament el qui faci de censor i converteixi la mesa en un TC en miniatura".

"No és casualitat que coincideixi amb la votació de la proposta de referèndum"

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha reaccionat a la notícia des del Parlament immediatament després que ho fes Forcadell. Segons ella, "no és casualitat" que aquest dijous, quan el Parlament ha de votar les propostes de referèndum en el debat de política general, el TC insti la Fiscalia a obrir un procediment penal contra Forcadell i el Tribunal Suprem demani permís al Congrés per poder jutjar l’exconseller de Presidència Francesc Homs. "Puja un graó més la persecució judicial contra els demòcrates", ha opinat.

Munté ha deixat clar que el Govern seguirà endavant amb el full de ruta per molta ingerència judicial que tingui el procés sobiranista i ha subratllat que decisions com les que han pres aquest dijous el TC i el Suprem mereixen la resposta de tots els demòcrates. "Això interpel·la a tots els demòcrates independentment del que votarien en un referèndum d’independència", ha conclòs.

En el marc del debat de política general, JxSí, la CUP i CSQP presenten una proposta de resolució conjunta per denunciar la judicialització de la política que, segons els tres grups, està impulsant el govern espanyol.

stats