Política 17/12/2016

Carme Forcadell: "La democràcia està en joc"

El sobiranisme converteix la declaració al TSJC en un acte massiu de suport a la presidenta del Parlament

Aleix Moldes
4 min
Carme Forcadell va rebre un bany de masses abans i després de la declaració davant del TSJC al Palau de Justícia de Barcelona.

BarcelonaMitja hora responent a les preguntes del seu advocat al Palau de Justícia i una hora saludant i agraint el suport de les 3.000 persones que, segons la Guàrdia Urbana, es van aplegar ahir en els 700 metres que separen el Parlament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El 16 de desembre del 2016 serà recordat perquè Carme Forcadell es va convertir en la primera presidenta del Parlament que declara com a investigada davant d'un tribunal. I ho va fer acusada d'un delicte de desobediència que ella nega des del primer dia. Forcadell va apel·lar ahir a la llibertat d'expressió i va lamentar que al segle XXI es pugui acceptar una querella per haver permès un debat parlamentari. "El que està en joc no és el futur polític d'una persona, sinó la democràcia", va subratllar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de la cambra catalana va insistir que "actuaria de la mateixa manera" si hagués d'autoritzar el debat sobre les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. "Si obrim la porta a la censura, ja no la podrem tancar", va advertir. Segons ella, a Espanya "el poder executiu utilitza el poder judicial per coartar el dret a debatre d'un Parlament democràtic. Tan simple i tan greu com això". Un fet "inconcebible en un estat realment democràtic", va apuntar. Forcadell, però, descarta ser inhabilitada en cas que el tribunal decideixi obrir un judici contra ella: "En un Parlament, el president de la cambra l'escullen els diputats, ningú més".

La declaració de Forcadell, minut a minut

Suport institucional

A les 07.30 Forcadell arribava en cotxe oficial al Parlament en un dia especialment rellevant per a ella. Mitja hora després començaven a arribar diputats i alcaldes per repetir l'escena del 16 d'octubre del 2015. Aleshores va ser el president de la Generalitat Artur Mas qui va rebre el suport de les institucions en el camí cap al TSJC. Ahir era el torn de la segona autoritat del país. El despatx d'audiències, el lloc on habitualment Forcadell rep els convidats, va tenir aquest cop la funció inversa. A la presidenta del Parlament l'esperaven el cap de l'executiu, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i la majoria de consellers del Govern –només hi van faltar Carles Mundó i Jordi Jané–, a més de l'expresident Mas, els diputats de JxSí, de la CUP, el president del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, i els regidors de Barcelona en Comú Gerardo Pisarello i Jaume Asens. Tots junts van abandonar l'edifici 20 minuts abans de les 09.00, acompanyats dels 400 alcaldes que van decidir evidenciar el suport a la presidenta. Puigdemont, que va abandonar la comitiva abans que arribés a destinació, va recalcar que, decideixi el que decideixi el TSJC, "és evident que Forcadell serà la presidenta que ha escollit el poble de Catalunya".

Van ser 700 metres fins al tribunal plens d'estelades i càntics sobiranistes: "Ni un pas enrere", "Presidenta", "Independència", "Tots amb Forcadell". Acompanyada del seu marit, Bernat Pegueroles, la presidenta del Parlament va pujar les escales del Palau de Justícia i hi va entrar per primera vegada des que ocupa un càrrec institucional. Abans, però, va saludar els centenars de persones que havien començat a cantar 'Els segadors'. Mitja hora després ja era fora, decidida a abandonar durant uns minuts el protocol per entregar-se al públic. 40 minuts d'abraçades, encaixades de mans i fotografies fins que Forcadell va tornar al Parlament i, ara sí, va cantar l'himne de Catalunya amb les 400 persones que encara la seguien.

Contrast amb el 'Fernandezgate'

La declaració al TSJC va arribar tot just l'endemà que el Tribunal Suprem arxivés la querella contra l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso. "Quin contrast. A Madrid s'arxiva la querella contra un ministre que conspirava i perseguia polítics per les seves idees i aquí s'investiga Forcadell per permetre un debat al Parlament", va reprovar Mas. Junqueras, Francesc Homs i Raül Romeva es van expressar en el mateix sentit. El conseller d'Exteriors va explicar que la comparació dels dos casos "explica la dimensió del problema". "El que volem fer és democràtic i inevitable i estem aconseguint que el missatge arribi al món", va opinar en referència als missatges de suport internacional que ha anat rebent Forcadell. "Som aquí per defensar la democràcia. Per això, perquè apel·lem a un valor tan universal, tothom al món ens entén i hi ha tants diputats i Parlaments que ens donen suport", va afegir Junqueras.

Els altres dos leitmotivs de l'acte de suport van ser l'apel·lació a la democràcia i a la unitat. "Quan es persegueix la presidenta del Parlament, es persegueixen els 7,5 milions de catalans", va resumir el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch. "La presidenta del Parlament no està sola", va celebrar per la seva banda el líder de l'ANC, Jordi Sànchez. Des de la CUP, Mireia Boya va anar un pas més enllà i va considerar que la querella "demostra que el procés constituent ha començat i que la Constitució espanyola només és paper mullat".

Aquest 16 de desembre haurà sigut un altre d'aquells dies històrics al matí i rutinaris a la tarda. La presidenta del Parlament va acabar la jornada preparant el ple dels pressupostos de la setmana que ve i participant en el lliurament de premis de la Nit de Santa Llúcia.

stats