CAS PALAU
Política 14/04/2012

Generalitat renuncia a reclamar a Millet la comissió que va guanyar per l'hotel del Palau

Segons que han informat a Efe fonts judicials, la titular del jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona, Miriam de Rosa Palacio, ha ofert a la Generalitat la possibilitat d'exercir accions en la causa –en què a més de Millet i Montull està imputada l'antiga cúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona– per recuperar un percentatge dels 900.000 euros que el promotor del fallit hotel va avançar als exresponsables del Palau.

Efe
3 min

BarcelonaLa Generalitat ha renunciat a exercir l'acusació particular en la causa de l'Hotel del Palau de la Música per reclamar a Fèlix Millet i Jordi Montull la comissió de 900.000 euros que presumptament van rebre del constructor hoteler, un percentatge de la qual podria correspondre al govern autonòmic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons que han informat a Efe fonts judicials, la titular del jutjat d'instrucció número 10 de Barcelona, Miriam de Rosa Palacio, ha ofert a la Generalitat la possibilitat d'exercir accions en la causa -en què a més de Millet i Montull està imputada l'antiga cúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona- per recuperar un percentatge dels 900.000 euros que el promotor del fallit hotel va avançar als exresponsables del Palau.

Els serveis jurídics de la Generalitat han declinat aquest oferiment en considerar que la quantitat pagada pel promotor hoteler, Manuel Valderrama, no correspon al govern autonòmic, sinó en tot cas al Palau de la Música, sense perjudici que la Fiscalia formuli les reclamacions econòmiques que consideri oportunes en nom del govern català.

Segons que es desprèn de la instrucció de la causa oberta per l'Hotel del Palau, Valderrama va avançar presumptament a Millet i Montull 900.000 euros a canvi de garantir-se l'adjudicació del fallit projecte, una quantitat que es van embutxacar els dos imputats a l'esquena de la Fundació.

La jutge considera que aquesta quantitat podria pertànyer a la Generalitat i a la Fundació Palau de la Música, en base al conveni que van signar el mes de març de 2006 el Departament d'Economia i la institució dirigida per Millet i Montull per permetre la permuta de finques que obria la porta a la construcció de l'hotel de luxe.

L'esmentat conveni establia que el constructor hauria d'indemnitzar la Generalitat per la pèrdua patrimonial derivada de la requalificació en un 37% del valor del sòl on se n'anava a aixecar l'hotel i en un 67% a la Fundació Palau de la Música.

D'acord amb aquest conveni, les acusacions podrien ara reclamar a Fèlix Millet i Jordi Montull que tornin a la Generalitat els 333.000 euros que li corresponen de la comissió pagada pel constructor i que reintegrin al Palau de la Música els 567.000 euros restants.

A més, aquest raonament obre la porta a imputar als exresponsables del Palau de la Música un nou delicte de malversació de cabals públics, castigat amb entre tres i sis anys de presó, que se sumarien als de tràfic d'influències, prevaricació, apropiació indeguda i falsedat documental, han assenyalat les mateixes fonts.

Els serveis jurídics de la Generalitat, per contra, entenen que aquesta suposada comissió pagada pel constructor no pertany al govern català, que, segons la seva opinió, havia de ser indemnitzat pel promotor hoteler per la pèrdua de valor patrimonial que va patir al requalificar-se els seus terrenys, estimat en uns 5,5 milions d'euros.

De fet, l'administració catalana manté als tribunals un litigi contenciós contra Manuel Valderrama, al qual exigeix la indemnització de 5,5 milions d'euros per la pèrdua patrimonial derivada del canvi d'usos de la seva finca, que arran de la permuta va canviar la qualificació de residencial a equipaments.

Els lletrats de la Generalitat temen, a més, que una personació en la causa penal de l'Hotel del Palau per reclamar a Millet i Montull una part dels 900.000 euros pugui perjudicar els seus interessos en el litigi contenciós i fins i tot forçar la seva suspensió a l'espera d'una hipotètica condemna als exresponsables de la institució cultural.

L'empresari, que finalment no podrà construir l'hotel de luxe atès que l'Ajuntament va revocar el projecte en destapar-se el cas, es va comprometre en el seu moment a pagar a la Generalitat un aval pel pagament de la indemnització, encara que el govern català no li ho va requerir mai i la compensació no ha pogut fer-se efectiva.

Els lletrats de la Generalitat han decidit renunciar a exercir l'acusació en la causa de l'Hotel del Palau davant la impossibilitat de reclamar la indemnització al promotor hoteler, atès que no està imputat en el procés.

stats