Política 30/05/2016

El Govern colla la CUP per evitar el no als pressupostos

Avisa que uns comptes aprovats ajuden a defensar drets

S.g.
3 min
Junqueras va demanar ahir a tots els grups “empatia i intel·ligència” per negociar.

BarcelonaEl context de la manifestació convocada per sindicats i entitats socials per protestar contra els vetos del Tribunal Constitucional i reivindicar els drets dels catalans va ser aprofitat pel Govern per demanar a la CUP que s’obri a aprovar els pressupostos. Un dia després que l’esquerra anticapitalista anunciés que hi presentaria una esmena a la totalitat, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, va situar el combat contra la desigualtat i contra la pobresa com un dels principals objectius dels comptes. En un intent de concentrar tota la pressió sobre el soci prioritari de l’executiu que encapçala Carles Puigdemont, va advertir que els drets de la ciutadania es podran defensar millor amb els pressupostos presentats al Parlament que no pas amb una pròrroga dels actuals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern és conscient que els pròxims deu dies seran una contrarellotge per evitar que el pacte d’estabilitat amb la CUP sigui del tot paper mullat. L’aprovació dels pressupostos és clau perquè l’executiu català pugui exhibir solidesa per seguir encarant una legislatura ja de per si complicada per la conflictivitat institucional amb el govern espanyol. Més encara quan ERC i CDC estan a les portes d’unes noves eleccions de les quals no es poden permetre sortir debilitats.

En fase de diàleg

En aquest escenari, Munté va buscar collar la CUP tot demanant-li que “treballi” perquè els pressupostos, que considera que ja són “ambiciosos en l’àmbit social i nacional”, s’aprovin. Menys directe va ser el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, que va aclarir que encara s’està en la fase de diàleg i negociació i va instar tots els grups parlamentaris a tenir “empatia i intel·ligència”. Intentant llançar un missatge pacificador, va afirmar que és positiu que el Parlament pugui “debatre i perfeccionar” el projecte de pressupostos.

El líder d’ERC va deixar el discurs més dur per al seu candidat a les eleccions del 26-J, Gabriel Rufián, que no es va estar de dir que si la CUP ha aprovat els comptes “de Colau i Collboni” a Barcelona també pot aprovar els de “Puigdemont i Junqueras”. Però encara va burxar més en el veto dels anticapitalistes quan va anunciar que prorrogar els pressupostos implicaria també “prorrogar el procés”. La CUP, però, no comparteix aquesta tesi. La diputada Mireia Vehí va assegurar, en una entrevista a TV3, que la intenció del seu grup no és que no s’aprovin els comptes, però va aclarir que prorrogar els del 2015 tampoc suposaria “la fi de la legislatura ni del procés”. També va negar que la intenció del soci de Govern sigui trencar el pacte i no negociar.

Un “error monumental”

Però la resta de partits de l’oposició sí que alerten de la debilitat en què està a hores d’ara l’executiu de Puigdemont. El líder del PSC, Miquel Iceta, va afirmar que ha sigut “un error monumental” que el Govern hagi presentat el projecte sense consultar-lo abans amb la resta de partits ni pactar-lo tan sols amb el seu soci. Tant ell com el seu homòleg de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, es van esborrar com a possibles alternatives per aprovar el pressupost. El dirigent de la confluència d’esquerres va posar en dubte que el veto de la CUP sigui ferm fins al final defensant les reivindicacions que fan els anticapitalistes, bona part de les quals coincideixen amb les del seu grup. El pols tot just comença amb la vista posada en la data límit del 8 de juny.

stats