PRESSUPOSTOS
Política 06/06/2016

El Govern apuja el to en ple debat intern de la CUP pels comptes

El consell polític cupaire decidirà dimarts si manté l’esmena a la totalitat

Gerard Pruna / Laia Vicens
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l’expresident Artur Mas i el cap de llista de Convergència per al 26-J, Francesc Homs, ahir en un acte a Barcelona per presentar els candidats a les eleccions.

BarcelonaEls capricis del calendari -i la incapacitat per arribar a un acord a Madrid després del 20-D- han fet coincidir el compte enrere per la votació decisiva sobre els pressupostos de la Generalitat i l’inici de la campanya electoral d’unes altres eleccions espanyoles. Ahir, l’acte de Convergència per presentar la seva candidatura per al 26-J va ser una mostra de com els dos debats s’encavalquen, i els principals missatges del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l’expresident Artur Mas i el cap de cartell convergent, Francesc Homs, van anar adreçats a incrementar la pressió sobre els cupaires, en ple debat intern sobre què fer amb l’esmena a la totalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sota un sol de justícia, l’encarregat d’encendre els ànims a la plaça del Rei va ser Puigdemont, el primer a posar en el punt de mira l’esquerra anticapitalista. Ho va fer apel·lant a la importància de complir la paraula donada i reivindicant que el pacte que el va portar a presidir la Generalitat no era un acord entre partits “sinó un compromís amb els ciutadans” per dur Catalunya a les portes de la independència. Sense mencionar en cap moment la CUP, Puigdemont va defensar que “un país que exigeix respecte de cara enfora ha de començar per respectar-se a si mateix”.

L’encarregat de donar el relleu a Puigdemont va ser Artur Mas, que en un discurs encès va reptar els cupaires a desmentir les declaracions que dissabte havia fet el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i “demostrar aquesta setmana que és una mica més de fiar que els governs del PP i del PSOE”. A més, va alertar que ara tots aquells que es van presentar al 27-S defensant la independència “han de demostrar que les sigles no són el més important”.

Encara faltava, però, la intervenció més agressiva. Francesc Homs va criticar la CUP per fer “encallar” el Govern en els comptes com si fos “l’època del tripartit”. “¿Algú els entén, aquests de la CUP? ¿Algú pensa que així podem anar camí d’un estat independent?”, va preguntar Homs, que, tanmateix, va vaticinar que l’independentisme també superarà aquesta “cruïlla” i farà callar les veus que creuen que el procés està mort per les diferències entre els partits que l’impulsen.

També ERC va posar pressió ahir a la CUP. El líder dels republicans i vicepresident econòmic de l’executiu, Oriol Junqueras, va endurir el seu to i va avisar els cupaires que impedint el debat dels pressupostos “estan castigant la gent” i no el Govern, ja que la pròrroga suposa “renunciar a 1.100 milions en despesa i inversió”. Junqueras va afirmar que “no té sentit” que un problema de “confiança política” tingui aquest “preu” per a la societat.

Les territorials forcen la votació

Caldrà veure si la pressió de CDC i ERC condiciona el debat intern de la CUP. Com va avançar l’ARA, els cupaires s’han vist forçats a convocar un consell polític dimarts per pronunciar-se sobre l’última proposta de pressupostos que els va fer arribar el Govern. Tot i que en un primer moment el secretariat va optar per no reunir un nou consell polític i grup d’acció parlamentària (GAP), ahir les assemblees territorials Nord-oriental, Vallès Oriental-Baix Montseny i Ponent -que en el seu moment també es van mostrar favorables a la investidura d’Artur Mas- van forçar-ne la convocatòria. Ara s’obrirà una nova ronda d’assemblees territorials que discutiran si els cupaires han de reconsiderar la seva posició. Dimarts el consell polític (representants de les territorials) i el GAP (portaveus de les organitzacions afins) tornaran a reunir-se per prendre la decisió final. Tot i això, fonts de la CUP apunten que no serà fàcil que hi hagi un canvi d’opinió. En el consell polític i el GAP de la setmana passada, registrar l’esmena a la totalitat va imposar-se per 29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions, i en l’assemblea d’Esparreguera els contraris al pacte amb Junts pel Sí també van vèncer la majoria de votacions. La decisió final, dimarts.

stats