Política 28/08/2012

El Govern decideix si demana el rescat i si participa a la manifestació de la Diada

L'executiu català celebra la primera reunió després de les vacances d'estiu

Acn
2 min
El president de la Generalitat en la reunió d'aquest matí / PERE TORDERA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, presideix aquest dimarts la primera reunió del consell executiu després del parèntesi de les vacances. Damunt la taula, dues decisions rellevants: abordar si la Generalitat s'adhereix al fons de liquiditat autonòmic per resoldre els seus problemes de liquiditat i, d'altra banda, decidir si els membres del Govern participen a la manifestació independentista convocada per l'Assemblea Nacional Catalana per la Diada. Els últims dies, alguns membres del Govern, com la vicepresidenta de l'executiu, Joana Ortega, han assegurat que tenen intenció d'anar-hi, mentre que el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, creu que el Govern no hi ha de participar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiu aborda dimarts si demana oficialment l'ajuda del fons de liquiditat. De fet, aquest juliol, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va donar a entendre que la Generalitat té previst accedir a aquest fons argumentant que el Govern ha de contemplar tots els mecanismes que hi hagi per millorar la seva situació de tresoreria.

A més, la vicepresidenta, Joana Ortega, des de Parada de Conflent va avançar el passat 19 d'agost que la Generalitat podria decidir sol·licitar el fons de liquiditat autonòmic en el primer consell executiu després de les vacances. "Segurament sí que es demanarà el dia 28, però abans hem de parlar amb el conseller d'Economia i el president", va afegir. Continua sent una incògnita la xifra que la Generalitat creu que necessita d'aquest fons per resoldre els seus problemes de tresoreria.

La decisió arribarà després d'un estiu en què la Generalitat no ha pogut pagar, per problemes de liquiditat, les factures del juliol al tercer sector i als centres educatius i sanitaris concertats. Un impagament que encara no se sap quan es podrà abonar, tot i que s'han pogut pagar les factures de l'agost.

L'altre gran tema que ha marcat l'actualitat política de les darreres setmanes és la participació del president de la Generalitat i dels membres del Govern a la manifestació independentista de l'Onze de Setembre. El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer una crida als ciutadans i va demanar d'aprofitar la Diada per reivindicar el pacte fiscal, però, de moment, no s'ha pronunciat sobre la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana. En canvi, el conseller d'Interior, Felip Puig, va assegurar que Mas hi podria participar.

Així doncs, aquest dimarts el Govern decidirà si participa o no en aquesta manifestació després que alguns membres de l'executiu, com la vicepresidenta Joana Ortega i el secretari d'universitats, Antoni Castellà, hagin manifestat la seva intenció d'anar-hi a títol personal. En canvi, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, creu que el Govern no hauria de participar-hi perquè es tracta d'una convocatòria de la societat civil, i ha considerat que algunes de les proclames de la manifestació entren en contradicció amb el full de ruta del Govern.

stats