Política 04/10/2017

El Govern creu que el discurs del rei és d'una "gran irresponsabilitat": "És la versió monàrquica de l''a por ellos'"

Colau lamenta el missatge "indigne" del monarca, a qui retreu no haver ofert "cap solució"

Ara
2 min
El rei Felip VI, durant el seu discurs

BarcelonaCondemna global i indignació entre els diversos partits catalans pel missatge del rei Felip VI sobre la situació a Catalunya. El discurs del monarca, en què va fer costat sense fissures a l'estratègia del govern espanyol de Mariano Rajoy, obviant el diàleg per resoldre el conflicte, ha rebut una pluja de crítiques des de la majoria de partits i institucions del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha considerat les paraules de Felip VI com una "greu irresponsabilitat" i li ha retret la falta de diàleg. En declaracions a TV3, ha dit que el missatge va ser "espantós", i ho ha definit com "la versió monàrquica de l''a por ellos'". Turull ha lamentat que ni cités els ferits per l'actuació policial de l'1-O i que el monarca hagi "llançat gasolina al foc". Tot i així, ha demanat serenitat i civisme a la ciutadania en aquests dies de tensió al país.

També des de l'Ajuntament de Barcelona han titllat d'"irresponsable i indigne d'un cap d'estat" el discurs del rei. L'alcaldessa, Ada Colau, ha lamentat que el monarca no oferís "cap solució", no fes cap menció als ferits ni tampoc cap "apel·lació al diàleg".

També el segon tinent d'alcaldia i soci de Colau, el socialista Jaume Collboni, ha criticat "un missatge sense ni una iniciativa concreta de diàleg". "Molt preocupat", va confessar.

Com ell, molts càrrecs del PSC han lamentat el paper parcial del rei.

El missatge institucional del rei va ser seguit per 12.421.000 espectadors, cosa que suposa un 76,7% de mitjana, segons Kantar Media. Va ser emès per 30 canals de televisió, encara que la majoria d'espanyols el van seguir per Telecinco.

stats