Política 26/02/2017

Homs diu que si hi ha condemnes pel 9-N serà "la fi de l'estat espanyol"

L'exconseller de la Presidència farà notar aquest dilluns al Tribunal Suprem la "contradicció" de la fiscalia: "En funció de les idees, les coses poden ser motiu d'arxivament o un delicte molt greu"

Marc Toro
2 min
L'exconseller i líder del PDECat al Congrés, Francesc Homs, aquest diumenge en roda de premsa

Barcelona"Si hi ha una resposta penal davant d'un procés cívic, democràtic i pacífic, és la fi de l'estat espanyol. Si l'estat espanyol davant d'un procés democràtic, pacífic, positiu i propositiu ha d'acabar responent per la via penal, és que l'estat espanyol s'ha perdut i ha perdut". Així s'ha expressat en roda de premsa l'exconseller de la Presidència i cap de files del PDECat al Congrés, Francesc Homs, el dia abans de declarar com a acusat davant del Tribunal Suprem per haver organitzat el procés participatiu del 9-N. Homs serà jutjat després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja jutgés pels mateixos fets l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La nostra argumentació jurídica és molt solvent i molt consistent. Qui està en fals des del punt de vista del dret és l'Estat, qui està violentant les regles del joc, les lleis, es l'estat espanyol", ha dit Homs. Els arguments que utilitzarà l'exconseller davant del Tribunal Suprem, tal com ha recordat, seran els mateixos que va utilitzar la fiscalia per arxivar la denúncia contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per haver incomplert les sentències del TC en el repartiment dels fons del 0,7% de l'IRPF, que era una competència autonòmica.

En aquest sentit, farà notar al tribunal la "contradicció" de la fiscalia: "Els que m'acusen i creuen que hem comès delicte, també han considerat el contrari. […] En funció de les idees, les coses poden ser motiu d'arxivament o un delicte molt greu". Homs s'agafarà a aquesta afirmació per deixar clar que està davant d'un "judici polític. "Les contradiccions de la fiscalia posen de manifest que hi ha una intenció política al darrere", ha dit.

Entrevista a Homs: "La meva sentència serà el diapasó de la resposta penal al procés"En una entrevista a l'ARA publicada aquest mateix diumenge, Homs assegura que afronta el judici "amb moltes ganes" i, des del punt de vista polític, "amb responsabilitat". Es mostra convençut que jurídicament no va desobeir el Tribunal Constitucional (TC) i afirma que la seva sentència "serà el diapasó de la resposta penal de l'estat espanyol" contra el procés.

El judici començarà aquest dilluns a les 10.00 i s'allargarà fins dimecres. Dilluns al matí les parts abordaran les qüestions prèvies i tindrà lloc l'interrogatori al portaveu del PDECat a Madrid. Artur Mas declararà com a testimoni dimarts a la tarda, a més de l'expresident del Consell per a la Transició Nacional Carles Viver i Pi-Sunyer o l'exsecretari de Comunicació del Govern Josep Martí Blanch, entre altres.

"Em transcendeix a mi mateix. Soc un mer soldat d'una causa", ha reflexionat Homs, que s'ha referit durant tota la roda de premsa a la "nostra" defensa. "Crec que puc parlar de com enfoquem la nostra defensa davant les acusacions greus de la fiscalia per considerar que és un delicte haver fet el que vam fer el 9-N". Siguin quines siguin les sentències per haver organitzat el procés participatiu del 2014, l'exconseller s'ha mostrat convençut que la resposta de la "immensa majoria" de catalans serà "seguir endavant" amb el procés.

stats