POLÍTICA
Política 22/06/2013

ICV-EUiA exigeix a CDC, UDC i ERC que posin fi a la "picabaralla" i constitueixin la comissió pel dret a decidir

Camats presenta un pla de treball que dóna a la comissió la potestat de fixar els calendaris i la pregunta de la consulta

Acn
3 min

BarcelonaLa portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha exigit aquest dissabte a CDC, UDC i ERC que posin fi a la seva "picabaralla" sobre la consulta i ha recriminat que encara no hagin constituït la comissió parlamentària pel dret a decidir. En roda de premsa, Camats ha presentat una proposta de pla de treball que dóna a la comissió la potestat de fixar els calendaris de negociació amb l'Estat, la data de la consulta i la pregunta. "Si el procés de la consulta el cenyim a un acord de govern no li fem cap favor al procés. No hi ha res més legítim que un mandat parlamentari, no és més legítim un acord de govern. L'acord de govern fa més petit aquest mandat", ha opinat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Camats s'ha queixat que el pacte pel dret a decidir es constitueixi dimecres i la comissió encara no tingui data cinc mesos després de l'aprovació de la declaració de sobirania. De fet, la formació ecosocialista ja ha demanat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que creï la comissió dimarts mateix. "Des d'ICV-EUiA estem convençuts que el que cal és treballar-hi molt i fer poc soroll", ha remarcat l'ecosocialista, que ha presentat la proposta de pla de treball que fa la seva formació.

Camats ha defensat aquesta comissió com un "mecanisme útil" per avançar en el procés, i s'ha queixat que el Govern sembla que se senti "més còmode" amb el pacte nacional, que és una eina d'"acompanyament", que amb la comissió, que és un instrument de treball. En aquest sentit, ha advertit el Govern que si cenyeixen el procés a un acord de CiU i ERC, no se li fa cap favor a tot plegat, perquè no hi ha res més legítim que una gran majoria parlamentària que també incorpora PSC, ICV-EUiA i CUP.

"Si ho fan sols, el procés no tirarà endavant"

Ha considerat lògic que el Govern tingui el seu propi consell assessor, però advertit que aquest no pot decidir res, sinó només assessorar, i que qui hauria de prendre decisions és la majoria parlamentària de més de 100 diputats que va donar suport al dret a decidir. "Algú creu que això només es pot fer a partir del Govern o del que digui el consell assessor? Si ho volen fer sols, que ho facin sols, però llavors el procés no tirarà endavant", ha augurat. Camats ha posat l'exemple del pacte fiscal, on va ser el mateix Artur Mas qui va prendre decisions després de dues hores de reunió, ha dit, quan el Parlament havia fet una feina prèvia ingent.

Així, ICV-EUiA vol que la comissió sigui qui decideixi els calendaris de negociació amb el govern espanyol, les propostes que Catalunya hauria de fer a l'Estat, la data i la pregunta de la consulta i el 'pla b' en cas de no poder-la realitzar. En el primer pas, el del diàleg amb Madrid, Camats ha parlat de tres possibles vies per poder celebrar un referèndum: que el convoqués l'Estat, amb la llei catalana de consultes populars per via de referèndum o a través de la delegació o transferència de l'Estat a la Generalitat de la competència per convocar un referèndum (150.2 de la Constitució). Pel que fa als terminis, Camats ha apostat perquè sigui "raonable", però no en funció de la "pressa" d'un soci de govern o de les necessitats d'un executiu.

La proposta d'ICV també remarca la importància de garantir la unitat i coordinació de les forces catalanes a les Corts, a més de la pluralitat en tot aquest procediment. D'altra banda, incorpora la creació d'una comissió de seguiment del procés amb presència de personalitats de reconegut prestigi internacional, i aposta per seguir de prop experiències similars, en especial el d'Escòcia.

stats