Política 30/09/2014

ICV vol desplegar el decret del 9-N "el màxim jurídicament i políticament possible"

Herrera i Camats asseguren que estarien disposats "a posar-se en risc" ells mateixos però no "a tercers"

Laia Vicens
2 min

BarcelonaEls coordinadors nacionals d'ICV-EUiA, Joan Herrera i Dolors Camats, han assegurat que desplegaran "el màxim jurídicament i políticament possible" el decret de convocatòria del 9-N i la llei de consulta. "Ho hem de fe encara que sigui de manera provisional. És una manera de fer entendre la necessitat que aquesta consulta es faci", ha explicat Herrera. El dirigent ecosocialista ha dit que, políticament, el partit dóna suport, per exemple, a les mobilitzacions davant dels ajuntaments que hi ha convocades per avui mateix, mentre que les garanties jurídiques són les "garanties democràtiques que estableix la llei de consultes". "El Govern les ha de garantir", ha demanat Herrera. "Posem damunt la taula tots els mecanismes jurídics i polítics per garantir la consulta", ha assegurat Camats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Herrera i Camats estarien disposats "a posar-se en risc", però volen evitar "posar en risc a tercers", com per exemple, funcionaris. "En algun moment, potser nosaltres ho haurem de fer", ha dit Herrera. El líder ecosocialista ha assegurat que "mai descartem la desobediència, però una altra cosa és si la consulta es pot produir en el marc de la desobediència". En relació a l'aprovació de la comissió de control demà al Parlament, ICV es mostra a favor d'aprovar-ho, tot i que apunta que és el president de la Generalitat qui finalment ha d'aprovar el decret per convocar-ho. "Som partidaris que, malgrat la suspensió, es pugui aprovar la comissió de control, almenys de forma temporal", ha defensat Camats.

Després de la suspensió immediata del TC al 9-N, ICV ha lamentat que "el PP resolgui un problema polític mitjançant un tribunal". "Evidencia un tarannà poc democràtic", ha expressat Herrera. Des d'ICV han criticat "la condescendència i complicitat" del PSOE per "polititzar el TC". Els dirigents ecosocialistes han admès que Artur Mas encara no els ha avisat ni els ha convocat per cap reunió. Mas ha reiterat en diverses ocasions que es reuniria amb els partits proconsulta per decidir els passos a fer després de la suspensió del TC. "Suposem que serà en les pròximes hores", ha dit Herrera.

"El primer sí ja garanteix la ruptura"

Camats s'ha referit a la decisió del consell nacional extraordinari que va celebrar ahir ICV per decidir el seu posicionament vers la consulta del 9-N. La direcció va acordar fer una consulta interna per avalar la decisió de votar sí a la primera pregunta (Vol que Catalunya sigui un Estat?) i de donar llibertat de vot a la segona (Vol que aquest Estat sigui independent?) per "reflectir" la pluralitat de la formació.

Camats ha assegurat que "el primer sí ja garanteix la ruptura", perquè significa "deixar de ser una comunitat autònoma per voler ser un subjecte polític i negociar de tu a tu amb l'Estat". Camats ha posat de relleu "la unitat, pluralitat i la diversitat" d'ICV. "A diferència d'altres formacions polítiques, que no han sabut gestionar la diversitat [una referència al PSC], nosaltres hem sabut gestionar-ho i, a més, n'hem fet un valor", ha expressat.

Per això, l'organització farà campanya pel primer sí, però no per cap opció concreta en la segona pregunta. Per tant, no s'inclouran en la campanya Ara és l'hora com a partit, tot i que donen llibertat als militants i dirigents de col·laborar amb les campanyes que vulguin (tant del sí-sí, com del sí-no). La campanya d'ICV porta el lema "Som lliures. Catalunya llibertat".

stats