Política 19/07/2014

Iceta: "Batallarem perquè Espanya no es trenqui"

El nou líder del PSC reivindica la consulta "legal i acordada" davant Susana Díaz i el reconeixement de Catalunya com a nació

S. González / L. Vicens
2 min

l'Hospitalet de Llobregat"Batallarem perquè Espanya no es trenqui". Aquesta ha estat una de les declaracions d'intencions que ha proclamat el nou primer secretari del PSC, Miquel Iceta. El nou líder dels socialistes catalans ha desgranat la seva fórmula per evitar el xoc de trens i ha assegurat que no hi haurà sortida al conflicte territorial que no passi pel "diàleg, la negociació i el pacte". Un cop més, ha subratllat que la solució passa per una reforma federal de la Constitució que ha de blindar un pacte fiscal solidari, les competències en llengua i cultura i el reconeixement nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta no s'ha estat de reivindicar dos punts que generen discrepàncies en el PSOE. D'entrada, ha deixat clar que el reconeixement nacional de Catalunya és ja inajornable. "No vull que em discuteixin que Catalunya és una nació, no vull discutir sobre sentiments", ha sentenciat. Però també ha posat sobre la taula que aquest diàleg i aquesta negociació entre Catalunya i Espanya haurà d'acabar passant per les urnes. Davant una Susana Díaz i un Pedro Sánchez que no volen ni sentir a parlar de referèndums, ha demanat que "ningú s'enganyi" perquè "no hi haurà cap solució que no passi per les urnes". A la vegada, però, ha puntualitzat que tampoc hi haurà consulta si no és "legal i acordada" i que, per tant, la pregunta també ha de ser pactada. "Catalanisme i pregunta nyap són incompatibles", ha sentenciat tot llançant un dard als partits que defensen el 9-N.

Durant el seu discurs, Iceta també s'ha referit a la propera trobada entre Mas i Rajoy. "Ells han d'iniciar el camí del diàleg, perquè són ells els que tenen la legitimitat democràtica per fer-ho". Però Iceta ha matisat que des del PSC els ajudaran a trobar el camí perquè el tenen "més ben preparat que ningú". Un camí que, per Iceta, passa pel "federalisme", per aconseguir que Catalunya sigui "rica, plena i lliure". "Volem una Catalunya justa perquè sigui veritablement lliure", ha resumit Iceta, que ha insistit que això requereix "un PSC fort".

Iceta no s'ha oblidat d'adreçar un missatge als crítics i als que s'han allunyat en els darrers anys del PSC: "No hi sobra ningú, sinó que aquí hi falta molta gent". Una frase que esmena justament el que Antoni Balmón va dir fa un any quan va dir que "sobrava" gent al partit. El nou primer secretari ha fet una crida a tornar a construir un partit on tothom s'hi senti "còmode" i ha reconegut, en aquest sentit, que cal "recuperar els que han marxat, apropar-se als que s'han allunyat i mobilitzar els que estan desmotivats". Amb tot, ha volgut llançar un missatge molt clar: "Quan prenem una decisió democràticament, vincula tothom". Tota una referència als dirigents que en els darrers mesos han trencat la disciplina de vot, una situació que considera que el PSC no es pot permetre més.

Iceta ha definit el PSC com un partit "amb vocació majoritària i de govern". Ha subratllat que "si el PSC vol ser un instrument útil" cal impulsar una etapa de canvis profunds" per "reconstruir el projecte".

stats