Política 27/08/2016

Inés Arrimadas: "Les llengües tenen dos enemics: els que les volen prohibir i els que les volen imposar"

La líder de Ciutadans al Parlament assegura que encara no sap si hi haurà acord amb el PP a Espanya

Ara
3 min
Inés Arrimadas en el segon debat d'investidura / PERE VIRGILI

BarcelonaLa líder de Ciutadans al Parlament català, Inés Arrimadas, ha defensat aquest dissabte, en una entrevista al programa 'El suplement d'estiu', de Catalunya Ràdio, el model d'educació trilingüe a l'escola pública: "Els nens de Catalunya, tinguin els diners que tinguin els seus pares, es mereixen tenir una educació del nivell dels fills d'expresidents de la Generalitat", ha assegurat. Així, Arrimadas ha defensat el model trilingüe perquè és un sistema "molt més modern, útil, i que garanteix millor la igualtat d'oportunitats". Els percentatges en què cadascuna de les tres llengües hauria de ser vehicular, ha afirmat, variarien depenent de cada zona de Catalunya. "A mi ningú m'ha de donar lliçons d'estima a la llengua catalana", ha insistit, "però les llengües tenen dos enemics: els que les volen prohibir i els que les volen imposar". "S'ha de seduir la gent per aprendre català, s'ha d'incentivar l'ús de la llengua, però no s'ha d'imposar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ciutadans ja ha confirmat que no participarà en els actes institucionals de la Diada de Catalunya, però Arrimadas ha insistit que sí que celebrarà la festivitat amb un acte "propi, que no tingui aquesta vinculació concreta amb l'independentisme que tenen els actes institucionals". Respecte a la participació de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la Diada, Arrimadas s'ha mostrat "convençuda que és el que vol fer, i que potser no ho feia abans per un càlcul electoral". "Colau va votar a favor de la independència a la consulta del 9-N, ha defensat les tesis independentistes i no ha tingut cap problema de posar Barcelona al servei d'aquesta ideologia", ha assegurat.

"No sé si hi haurà acord d'investidura"

Respecte a les negociacions entre el Partit Popular i Ciutadans per un pacte d'investidura, el termini de les quals acaba aquest diumenge, Arrimadas ha assegurat que no sap "si hi haurà acord", i ha reconegut que les negociacions són "molt complicades" perquè "no només es tracta d'aconseguir un pacte anticorrupció" sinó que perquè C's canviï de l'abstenció al sí a Rajoy, el PP s'ha de comprometre a fer reformes en termes econòmics, socials i de l'administració pública, ha explicat. "Hem de fer entendre al PP que ja no tenen majoria absoluta i que han d'assumir moltes reformes"

Tot i així, ha reivindicat "votar Ciutadans" com exercir el "vot útil", "no només per guanyar, sinó també per fer que els que guanyen sense majoria absoluta es puguin comprometre a millorar les institucions". Així, la cap de l'oposició a Catalunya considera que "el no del PSOE i el no de Podem" a Rajoy es tradueixen a "allargar el govern i les polítiques de majoria absoluta del PP".

"Puigdemont fa la qüestió de confiança per fer seguir fent bullir l'olla"

Respecte a la qüestió de confiança a què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmetrà després de l'estiu, Arrimadas ha lamentat que es plantegi "en diferit, sense haver fet cap tipus de canvi en el plantejament de la legislatura que ho justifiqui". "És evident que el que vol fer [Puigdemont] és seguir fent bullir l'olla i allargant-ho", ha sentenciat.

"Nosaltres podem donar suport als governs amb coses que són necessàries, a mi m'encantaria que això es pogués produir a Catalunya, però el plantejament del senyor Puigdemont està tan fora del marc democràtic normal que no ho podem fer. És una pena que faci tants anys que estiguem amb un tema que divideix parlamentàriament i socialment", ha assegurat, i ha admès que en el pacte d'investidura entre PP i C's s'hi inclourà el veto explícit al referèndum d'autodeterminació: "El que es farà és garantir els principis que són propis d'una democràcia consolidada: solidaritat, unió i respecte a les normes democràtiques".

stats