Política 16/10/2017

Onada de reaccions contra la presó incondicional de Sànchez i Cuixart: "No esteu sols. Us volem a casa"

Puigdemont: "Tristament, tornem a tenir presos polítics"

Ara
4 min
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez agraeixen el suport de diputats i senadors dels partits sobiranistes, que van anar fins a la porta de l’Audiència Nacional, tot i que el dispositiu policial no els va permetre que se’ls acostessin.

BarcelonaReaccions en cascada per la presó incondicional de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per un delicte de sedició. Tant el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, han carregat contra l'estat espanyol i han donat suport als empresonats per haver impulsat les mobilitzacions del 20 i 21 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont, a través de Twitter, ha assegurat que és una "molt mala notícia". "Pretenen empresonar idees però ens fan més forta la necessitat de llibertat". I en un altre missatge en anglès, ha afegit: "Espanya empresona líders de la societat civil de Catalunya per organitzar manifestacions pacífiques. Tristament, tornem a tenir presos polítics".

Jordi Turull, conseller de la Presidència, ha qualificat de "vergonya democràtica" l'ordre d'empresonament en una entrevista a TV3. "El món se n'ha d'adonar de com les gasta el govern espanyol", ha dit Turull, que ha denunciat que Sànchez i Cuixart, les persones que han liderat "les dues manifestacions més nombroses d'Europa", hagin sigut empresonades. "Qui ens havia de dir que veuríem una furgoneta emportant-se presos polítics en ple segle XXI!", ha lamentat el conseller, que ha apuntat que precisament "aquest matí [per la carta de Puigdemont] demanàvem que deixés d'haver-hi repressió i la cita de l'Audiència Nacional era una oportunitat per a això". Turull també ha cridat a la "serenor" i ha dit que "l'estat espanyol està jugant a provocar". "No podem caure en aquesta provocació, això no vol dir que no ens haguem de mobilitzar", ha afegit.

La petició de la fiscalia "jurídicament no s'aguanta per enlloc", ha dit Turull, que creu que això demostra que "la separació de poders fa temps que en el cas del Procés ha saltat feta miques".

El vicepresident, Oriol Junqueras, ha piulat criticant la decisió de la jutge, que assumeix la petició de la fiscalia de presó incondicional: "Demanem parlar, seure i dialogar, i el PP, via fiscalia, respon amb presó incondicional per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart".

També la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha reaccionat a l'empresonament dels dirigents sobiranistes.

En declaracions a TV3, Forcadell ha qualificat de "barbaritat" l'ordre de l'Audiència Nacional i ha dit que han empresonat "dues persones que no han comés cap delicte". Per a la presidenta del Parlament, el que se n'extreu de tot això és que a l'estat espanyol "diàleg és igual a presó sense fiança". També ha enviat un missatge als presidents de l'ANC i Òmnium: "No ens aturarem fins que estiguin lliures, no estan sols". Com Turull, Forcadell ha demanat no "caure en provocacions" i mantenir les manifestacions "pacífiques" encara que hi hagi molta "gent indignada i enfadada". Forcadell espera que això sigui "un error democràtic i polític" que "no vagi a més" perquè això "no ho pot aguantar cap democràcia".

Des de Demòcrates de Catalunya han condemnat "enèrgicament" en un comunicat l'empresonament i exigeixen "la posada en llibertat de tots dos de manera immediata". Per al partit polític és "inaudit" que en ple segle XXI s'empresonin persones pel fet de "tenir unes opinions i defensar-les cívicament i pacíficament". Afegeixen que l'estat espanyol no s'ha desfet "de l'herència franquista" i que "Espanya és irreformable". Demòcrates crida a la mobilització i se suma a les concentracions convocades per les entitats.

La vicepresident del PDECat, Neus Munté, s'ha afegit al clam: "Us volem a casa".

Des del mateix partit, la coordinadora general Marta Pascal ha dit: "No entenen res. Creuen que la força de la nostra societat civil s'atura privant de llibertat Sànchez i Cuixart? Amb vosaltres, amics!"

Des de la CUP, el portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat, també ha clamat: "És sadisme. Pura crueltat. Prou!".

La CUP-Crida Constituent ha emes un comunicat per expressar el seu "rebuig i estupefacció" davant la presó preventiva i la seva "solidaritat" amb Sànchez i Cuixart, les seves famílies i les entitats que presideixen. Per a la formació, amb aquesta decisió l'aparell de l'Estat "creua la línia vermella del respecte a les bases més elementals de l'estat de dret i de les garanties democràtiques", es torna a mostrar com a "autoritari" i actua des de la "revenja i l'odi". La CUP-CC s'ha adherit a la convocatòria d'una aturada demà a les 12.00 h i de la concentració de la tarda davant la Delegació del govern espanyol a Barcelona.

També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat el seu "rebuig frontal" a la "presó preventiva" contra Sànchez i Cuixart per "convocar una manifestació pacífica". Per a Colau és una "barbaritat".

El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, també ha criticat l'empresonament: "No. Així no. Presos polítics. Espanya 2017. No passaran".

El diputat de CSQP Joan Coscubiela s'ha sumat a les denúncies a les xarxes: "L'Audiència Nacional, que té la competència discutida per jutjar delictes de sedició, dicta una presó provisional arbitraria. Barbaritat"

El líder dels socialistes, Miquel Iceta, considera "desproporcionada" la decisió de la jutge.

L'alcaldessa socialista de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha demanat que s'aturi ja "tot aquest despropòsit" i ha afegit que "els conflictes polítics no es resolen enviant a la presó les persones que organitzen manifestacions".

Tant CCOO com UGT, els dos sindicats majoritaris, s'han sumat a les mobilitzacions convocades pel sobiranisme per dimarts. Camil Ros, secretari general d'UGT, ha dit: "Cridem ben fort i pacíficament: llibertat!".

"Manifestar-se, delicte de sedició? Fan falta bombers no incendiaris", ha dit el secretari general de CCOO, Javier Pacheco.

D'altra banda, el president del PP Català, Xavier García Albiol, s'ha mostrat favorable a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium. "A presó els responsables de l'@assemblea i @omnium per sedició. L'estat de dret acaba posant cadascú al seu lloc", ha dit el popular, que en un altre missatge ha afegit: "Alguns es pensaven que eren impunes, per sobre del bé i del mal!".

Fonts de Ciutadans han apuntat que des de la formació respecten les decisions dels tribunals. I afegeixen: "Tots som iguals davant la llei" i que "tant de bo no estiguessin donant un cop a la democràcia, però l'estan donant i cadascú ha d'assumir les seves decisions".

stats