Política 18/05/2016

Junqueras admet al Parlament que la "distribució" de l'esforç fiscal "és susceptible de ser millorada"

El vicepresident avança que la modificació de l'IRPF s'haurà de debatre en el tràmit parlamentari, però Puigdemont apunta que "el moll de l'os" no és la política fiscal de la Generalitat, sinó un "finançament caducat i injust d'inici"

Joan Serra Carné / Laia Vicens / Roger Tugas
5 min
Junqueras estudia tornar a apujar l’IRPF per pactar els pressupostos

BarcelonaEl vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha respost aquest dimecres dues preguntes sobre la política fiscal de l'executiu després que hagin transcendit les discrepàncies entre CDC i ERC per la modificació de l'IRPF en la confecció dels pressupostos. Després de la qüestió plantejada pel portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, Junqueras ha admès que la "distribució" de l'esforç fiscal "és susceptible de ser millorada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Portarem una proposta al Parlament, que no inclourà mesures fiscals noves, i escoltarem els grups", ha afegit el vicepresident per il·lustrar que les possibles modificacions de la càrrega impositiva es farà, en tot cas, en el tràmit parlamentari. "El nostre país fa un esforç fiscal notable, en alguns casos per sobre de la mitjana de l'Estat", ha afegit Junqueras.

Coscubiela, que ha criticat que el Govern vulgui traslladar a l'oposició la decisió sobre la política fiscal, s'ha ofert al vicepresident per pactar una reforma de l'IRPF, així com de l'impost de successions i patrimoni, i mesures en fiscalitat verda. El portaveu de Catalunya Sí que es Pot ha lamentat que ERC assumeixi la política fiscal de CDC. "Pensa menjar-se aquest gripau, que té mida d’elefant?", ha preguntat irònicament Coscubiela.

El Govern s'obre a admetre esmenes

Ciutadans també ha incidit en les desavinences entre les formacions que integren Junts pel Sí en matèria de fiscalitat. El diputat Fernando de Páramo ha preguntat a Junqueras quina és la proposta fiscal de l'executiu català. El conseller d'Economia ha repetit que el projecte del Govern "no presentarà alteracions en l'àmbit fiscal", de manera que ni els pressupostos ni la llei d'acompanyament inclouran canvis en els tipus impositius. Junqueras, però, ha avisat que això no significa que el Govern es tanqui en banda a reformular-los, si en el tràmit parlamentari la resta de grups ho demanen i s'arriba a un acord.

Davant d'aquesta resposta, De Páramo ha acusat Junts pel Sí de "no ser un Govern, sinó una suma d'escons" que no té una proposta fiscal clara. "Això no es delega en un Parlament, sinó que es lidera", ha dit el diputat de Ciutadans.

Puigdemont també ha de replicar sobre prepssupostos

Tanmateix, els diversos grups encara han insistit en aquesta qüestió durant el torn de preguntes al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per intentar burxar en les diferències entre els socis de l'executiu. Així, el president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha etzibat que aquesta darrera setmana ha estat un "autèntic vodevil, una comèdia d'embolics, d'aquelles on s'obren unes portes i altres, un s'embolica amb un o altre", malgrat que sospita que, en realitat, es tracta d'una "teatralització per acabar tenint uns pressupostos continuistes".

Unes crítiques el president català ha entomat amb ironia, apuntant que la coalició de Rabell deu "tenir alguna autoritat moral per parlar de vodevil", ja que en ella "hi ha hagut tres intents de liderar el grup parlamentari". "A partir del que el Govern presenti al Parlament, farem un debat, i vostè s'incomodarà de les coincidències que trobarem" ha aventurat, per bé que també preveu que, "per una qüestió estètica, no s'atrevirà a votar-los".

Malgrat tot, Puigdemont també ha subratllat que la qüestió de la política fiscal no "ha d'amagar el debat de fons" de si "és just que carreguem sempre sobre les espatlles de tots els contribuents un sistema de finançament caducat [ja que s'havia d'haver renovat el 2014] i injust d'inici". Segons apunta, "en el fons, tocar punts amunts o avall dóna unes xifres, però el forat estructural no es resoldrà amb això", sinó que "el veritable moll de l'ós" és el precari finançament. "En aquí estem d'acord o no?", s'ha preguntat.

Iceta pregunta per la consulta del BCN World

Així mateix, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, li ha preguntat si la intenció del Govern és que, no havent inclòs cap reforma de l'IRPF als pressupostos per culpa de "l'empat" al si de l'executiu, la qüestió es debati al Parlament "sabent que, en aquest empat, desempatarà la CUP". "Aquí no desempatarà la CUP, ho farà el Parlament", li ha replicat Puigdemont.

Tot i això, el líder socialista encara ha burxat en "altres diferències en el seu Govern" com el litigi d'obres d'art amb l'Aragó, els concerts ales escoles que segreguen per sexe o BCN World. En referència a aquest darrer projecte, Iceta s'ha preguntat en quin punt es troba i "en quin àmbit es farà la consulta" per validar-lo, proposada precisament per Puigdemont a nivell territorial i que Junqueras va reclamar a tot Catalunya. El president català, però, ha apuntat que, des de llavors, el projecte s'ha consensuat amb tots els actors per adaptar-lo a "un model més sostenible i viable", cosa que pot fer innecessària la consulta.

Aquestes interpel·lacions es produeixen l'endemà que Puigdemont i Junqueras provessin de reconduir el xoc entre CDC i ERC arran de la proposta de la conselleria d'Economia d'incrementar l'IRPF a les rendes altes. Els màxims dirigents del Govern es van reunir dimarts per mirar d'aïllar l'executiu de la campanya electoral. En els darrers dies, l'aspirant a cap de llista de CDC a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, ha estat especialment bel·ligerant amb ERC pel fet d'estudiar una pujada de la càrrega fiscal a les rendes altes. La unificació del missatge del Govern passa per assegurar que als pressupostos per al 2016 no apareixerà cap modificació de l’IRPF i deixar que es discuteixi al Parlament.

Arrimadas reclama tornar a incidir a Espanya

Malgrat tot, la presidenta del grup parlamentari de C's, Inés Arrimadas, ha preguntat si les discrepàncies entre socis podien provocar eleccions anticipades, i ha burxat en el fet que, des que els dirigents de CDC van apostar per la independència, "cada cop tenen menys escons, han renunciat a defensar els interessos dels catalans davant del govern d'Espanya, cada cop mana més la CUP i ERC, i estem en una situació d'inestabilitat i incertesa".

"Estan intentant fent servir la il·lusió legítima de molta gent de la independència per guanyar temps i refundar el seu partit", ha criticat, i ha reclamat que "es governi des de la centralitat política, perquè els catalans siguem impulsors de les reformes de tot Espanya, com sempre hem estat".

En la rèplica, Puigdemont ha ironitzat respecte la inestabilitat que lamenta Arrimades: "Llavors què és el que hi ha Espanya? El neguitòmetre ha trencat tots els sostres!". "Quan CDC ha deixat de ser decisiu a Espanya, Espanya no ha pogut fer govern; quan ha deixat de contribuir a fer de crossa dels grans partits, ha de tornar a convocar eleccions", ha insistit. Així mateix, quan a la crida a la centralitat, el president català ha situat CDC "al tronc central d'aquest país". "Allò que els fa falta per acabar-se de centrar és abraçar també l'estat propi", ha recomanat a C's.

El Govern "mantindrà els efectes" de la llei d'igualtat tot i la suspensió del TC

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat que el Govern "manté el pols" per lluitar contra la desigualtat de gènere al món laboral i "mantindrà els efectes" de la llei d'igualtat d'homes i dones, encara que estigui suspesa pel Tribunal Constitucional. Segons ha dit, la legislació permetia un "abordatge coherent i integral" de la problemàtica de desigualtat de gènere, de manera que l'executiu català "seguirà treballant" per donar-hi resposta "malgrat tots els pals a les rodes" que posi el govern espanyol.

stats