Política 21/04/2016

Junts pel Sí i la CUP evidencien al Parlament les seves diferències pressupostàries

Els dos grups voten dividits una vintena de punts d'una moció del PSC. Discrepen en aspectes com la reducció dels càrrecs de confiança i els impostos de successions i a les grans fortunes. La cambra aprova rescindir el concert a les escoles segregades per sexes, un punt que divideix Junts pel Sí

Gerard Pruna / Laia Vicens
3 min
La diputada de la CUP Anna Gabriel i el de Junts pel Sí Jordi Turull a la reunió d'aquest dilluns de la mesa del Parlament / FRANCESC MELCIÓN

BarcelonaAssaig del debat sobre els pressupostos aquest dijous al Parlament. A través de dues mocions gairebé calcades de PSC i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) –dos grups a qui el Govern ha estès la mà per intentar sumar suports als comptes–, els grups han mostrat els seus punts en comú i les seves diferències sobre les finances de la Generalitat per a aquest curs. Especialment significatiu era observar les coincidències i discrepàncies entre Junts pel Sí i el seu soci principal, la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si la votació d'aquest dijous és una radiografia de la situació, als dos grups independentistes encara els queda camí per recórrer abans de tancar un acord. Fins a una vintena de vegades han votat diferent Junts pel Sí i la CUP, que sí que han mostrat unitat d'acció a l'hora de rebutjar els punts de la moció que imposaven terminis a la presentació dels comptes i que instaven a negociar amb el govern espanyol un nou sistema de finançament o l'objectiu de dèficit públic.

Entre els punts de la discòrdia, alguns de destacats com ara treballar per plantejar una quitança del deute; reformar l'impost de successions; revisar els beneficis fiscals que aplica la Generalitat; reduir els càrrecs de confiança (Junts pel Sí s'ha quedat sol votant-hi en contra, de manera que el punt s'ha aprovat); aplicar la limitació salarial dels alts càrrecs, l'impost a les grans fortunes i revisar les subvencions als mitjans de comunicació.

Els dos grups independentistes també han votat separats en aquells punts que fan referència a aprovar en un termini de 2 mesos un pla contra el frau fiscal: Junts pel Sí s'ha abstingut en relació a incorporar mecanismes per reduir-lo i augmentar els recursos tècnics i humans de l'agència tributària catalana, mentre que la CUP hi ha votat a favor. En canvi, Junts pel Sí ha mantingut l'abstenció en la votació per establir mecanismes per millorar la coordinació de l'agència tributària catalana amb l'espanyola, i la CUP hi ha votat en contra. Tots els punts han quedat aprovats.

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha restat importància a la divisió dels dos grups independentistes en algunes votacions i ha emplaçat els anticapitalistes a trobar els acords quan es negociï la llei dels comptes. "Jo sóc optimista pel que fa a aprofundir en la negociació del pressupost de veritat, del que és possible", ha dit en roda de premsa al Parlament.

Divisió a Junts pel Sí pels concerts educatius

De la vintena de votacions on Junts pel Sí i la CUP han votat dividits, la candidatura unitària n'ha perdut 11. D'entre elles una que demanava rescindir els concerts amb els centres educatius que segreguen per sexe, i que ha provocat també la divisió interna dins de JxSí.

Fa un mes Anna Simó va anunciar que el seu grup votaria en contra de qualsevol punt que fes referència a aquest aspecte si implicava modificar la llei d'educació de Catalunya (LEC), i aquest dijous 26 diputats de Junts pel Sí s'han abstingut en aquest punt mentre la resta del grup hi votava en contra. 26 abstencions –el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, hi ha votat en contra, al costat dels diputats de CDC– que han facilitat que el punt s'aprovés.

En una roda de premsa posterior, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha tret ferro a la discrepància interna: "No ens amaguem que hi ha matèries en què veiem les coses diferents". Turull ha recordat que Junts pel Sí es va crear per "construir un estat independent" i que, un cop assolida la independència, "cadascú defensarà les seves posicions". El dirigent de CDC també ha acusat Catalunya Sí que es Pot d'impulsar mesures parlamentàries per "desestabilitzar" Junts pel Sí.

Aquest punt de la moció també ha generat confusió a les files de Ciutadans. Tot i que en les dues mocions –la del PSC i la de CSQP– el grup que lidera Inés Arrimadas ha votat a favor, el portaveu, Carlos Carrizosa, ha demanat la paraula per explicar que el seu grup volia abstenir-se i que s'ha equivocat. En una roda de premsa posterior, Arrimadas ha admès que el seu grup s'ha confós i ha anunciat que demanaran al Parlament poder "revertir tots els efectes" que pugui tenir aquest punt. Segons ha explicat, el seu partit aposta per un model mixt a l'escola, però ha dit que no "cometran la irresponsabilitat" de deixar sense subvenció les 16 escoles que segreguen per sexe "en un any" perquè "es vulnerarien drets adquirits de les famílies".

Al seu torn, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha assegurat aquest dijous a la tarda que no es poden retirar els concerts a les escoles que segreguen per sexe, ja que la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) no ho permet. Així, ha recordat que el programa electoral de JxSí i el programa de govern preveuen "mantenir i desplegar" la LEC, no pas modificar-la. Per tant, ha volgut tranquil·litzar les famílies, ja que descarta fer cap modificació que permetés una possible retirada dels concerts a aquestes escoles.

stats