Política 28/04/2016

Junts però no tant: Podem i IU faran campanya per separat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Íñigo Errejón, Alberto Garzón i Pablo Iglesias al Congrés.

MadridJa no hi ha esculls possibles. Podem i IU premen l’accelerador per tancar al més aviat possible una coalició estatal de cara al 26 de juny. Tots dos partits donen per fet que aniran junts a la papereta, però queda per davant tancar encara alguns dels temes més espinosos: quina serà la posició d’Alberto Garzón a les llistes -si en tercera o cinquena posició per Madrid, per darrere d’Íñigo Errejón-, el nom de la marca amb què es presentaran a les eleccions -si serà una suma de sigles o bé IU canviarà el seu nom-, així com també el repartiment de les subvencions electorals i la representació a la cambra -el temps d’intervenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que sí que ja fa dies que està tancat és com ha de ser la campanya electoral, una qüestió en què no discrepen cap dels dos partits. Estan d’acord a anar junts, però no tant. Per això han consensuat que Pablo Iglesias i Garzón facin campanyes per separat, per preservar així tant la marca com el seu programa. A grans trets coincideixen en molts punts, però IU pretén continuar fent una defensa aferrissada de la república com a model d’estat, mentre que Podem ha neutralitzat aquest tema des del seu naixement per no generar divisió entre els seus votants. Amb tot, preveuen alguns actes conjunts entre els dos partits que complementin les respectives campanyes.

Garzón busca fer valer els gairebé un milió de vots que va aconseguir el 20-D, així com els bons resultats en els últims sondejos, per evitar que Podem els “absorbeixi” i IU pugui seguir mantenint intacta la seva “autonomia” i “identitat”. Garzón va rebre ahir l’aval finalment del consell polític d’IU per començar formalment les negociacions. El contactes informals han sigut intensos durant l’última setmana, d’ençà que Podem va accedir a forjar una coalició a nivell estatal i no per territoris, tal com defensa el sector d’Errejón. El partit morat només espera que formalment es dissolguin les Corts i es convoquin eleccions per poder reunir els dos equips negociadors. Fonts de la direcció d’IU desitgen que la negociació sigui breu i poder executar de seguida el calendari de validació de l’acord: primer amb la militància i després amb el consell polític federal. La data límit és el 13 de maig, quan s’han de registrar les coalicions electorals. IU ha rebut pressions les últimes setmanes des del PSOE perquè no pacti amb Podem. Diputats socialistes han ensenyat a la direcció una posició avantatjada del seu rival d’esquerres en els sondejos. A IU volen utilitzar aquestes dades per esgarrapar tant un bon lloc en les llistes com també un bon repartiment econòmic. Més que Garzón sigui el número tres o cinquè per Madrid, els importa tenir veu a l’hemicicle.

“A IU han canviat moltes coses amb Garzón. Hi ha bona voluntat i generositat per arribar a les eleccions en molt millors condicions”, deia ahir Errejón. Al seu torn, la líder de Compromís, Mónica Oltra, va sortir en defensa d’una oferta electoral que sumi Podem i IU, i que tradueixi tots els vots del “canvi” en escons al Congrés.

stats