EL FUTUR DEL PROCÉS
Política 26/08/2016

L’ANC utilitzarà la Diada per pressionar el Govern pel RUI

Junqueras s’obre a incloure el referèndum als pressupostos

Neus Vidal / Núria Orriols
3 min
L’ANC utilitzarà la Diada per pressionar el Govern pel RUI

BarcelonaEl 16 de juliol les bases de l’ANC van fer seva la reivindicació del referèndum d’independència com a instrument per “culminar” el procés. L’entitat centrarà l’Onze de Setembre a reivindicar que aquest instrument ha de ser al full de ruta. Així ho va deixar clar ahir el president de l’ANC, Jordi Sànchez, que es va mostrar segur que el referèndum unilateral d’independència acabaria sent assumit per la majoria parlamentària i el Govern. “Estem convençuts que la demanda serà escoltada per la majoria del Parlament i pel mateix president, Carles Puigdemont”, va dir en una entrevista a la SER.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sànchez, que vol el referèndum la primavera del 2017, va avisar els partits independentistes que l’ANC exigirà el RUI “des de la complicitat” però també des de la fermesa, ja que l’aposta de l’entitat és clara en relació a substituir les eleccions constituents -previstes en el full de ruta de Junts pel Sí- per una consulta vinculant a la ciutadania sobre la independència per “culminar” el procés. En aquest sentit, Sànchez va avançar que, tot i que encara no hi ha data, “en els pròxims dies” vol reunir-se amb el president Puigdemont per abordar l’orientació dels “últims mesos del procés”. La setmana que ve el president entomarà la seva primera trobada amb la CUP des de la negativa de l’esquerra anticapitalista als pressupostos com a inici d’una ronda de contactes amb tots els grups abans de sotmetre’s a la qüestió de confiança del mes que ve.

Segons fonts consultades, ara per ara ni el Govern ni Junts pel Sí han tractat formalment el referèndum unilateral, que genera divisions en el Partit Demòcrata Català. Oficialment la coalició es mostra oberta a parlar d’un canvi en el full de ruta, però es decanta per mantenir-se “a l’espera de com respira el Govern”. Segons fonts de Presidència, aquesta és una qüestió que abordaran personalment el president Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, tenint en compte que serà en el marc de la qüestió de confiança que el cap de l’executiu plantejarà quin és el nou rumb.

Una partida per al RUI als comptes?

A banda de les eventuals modificacions del full de ruta, una altra de les incògnites que plana és l’aprovació dels pressupostos del 2017. Ahir Junqueras, en una entrevista a TV3, va insistir a la CUP que “d’una manera o una altra” s’ha de lligar el debat dels comptes amb la qüestió de confiança, un nexe que rebutgen els anticapitalistes. “Com a mínim ha de quedar garantit un debat parlamentari” sobre les partides pressupostàries, va dir. Pel que fa al referèndum unilateral d’independència, Junqueras es va mostrar obert a incorporar-lo al full de ruta si hi ha consens entre tots els partits i, si això passa, va confirmar que s’hi destinaria una partida pressupostària. “Estem a favor de tots els camins democràtics perquè, si els ciutadans volen, decideixin la independència de Catalunya”, va dir sense concretar si prefereix un referèndum o unes eleccions.

Ara per ara només tres actors de l’independentisme han abraçat la idea del referèndum vinculant d’independència: l’ANC, Demòcrates de Catalunya i la CUP. Fonts d’ERC es mostren partidàries de culminar el procés a través d’un referèndum però insisteixen que només el faran seu si és compartit per tots. Un posicionament que també manté el Partit Demòcrata però no sense absència de crítiques. Si bé diumenge, des de la Universitat Catalana d’Estiu, la coordinadora general del partit, Marta Pascal, definia el RUI com una “oportunitat” i “una opció oberta” que calia valorar “entre tots”, el conseller de Cultura, Santi Vila, ja ha rebutjat públicament aquesta opció assegurant que el Govern ja té un full de ruta propi i que no es pot “accelerar” el procés sobiranista per “acontentar els més eixelebrats i revolucionaris”.

stats