Política 28/07/2015

L’Estat menysté els plans per desenvolupar l’agència tributària catalana

Ara
1 min

BarcelonaEl govern espanyol no té per ara la intenció de recórrer al Tribunal Constitucional (TC) els plans de la Generalitat per confeccionar una Hisenda pròpia i, a l’espera que pretengui vulnerar les competències traspassades, els membres de l’executiu central van optar ahir per menysprear l’estratègia de l’executiu d’Artur Mas en aquest àmbit. “No va enlloc perquè es tracta de mesures que no prosperaran”, va assegurar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va acusar el president català de dividir el país innecessàriament, ja que creu que la Hisenda pròpia no s’assolirà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al seu torn, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va afirmar des de Barcelona que “el nom no fa la cosa” i que no té sentit parlar d’agència tributària catalana com a estructura d’estat perquè “com a estat” ell “només” entén “l’espanyol”. El ministre va aprofitar l’ocasió per llançar un advertiment al president de la Generalitat: “Si no es compleix la llei, amb la llei de la selva sempre guanya el més fort”.

El secretari d’estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, va ser l’únic que va amenaçar directament de recórrer al Constitucional, tot i que va apuntar que aquest pas només es farà si el Govern trepitja competències estatals, cosa que encara no ha passat.

Al seu torn, els tècnics del ministeri d’Hisenda (Gestha) comparteixen algunes receptes del Govern, però veuen innecessari “trossejar” l’administració tributària per assegurar-ne la independència. Insten, a més, a compartir dades fiscals.

stats