Política 18/03/2014

L'alcalde i els quatre regidors del PSC de Flix estripen el carnet

L'equip de govern encapçalat per Marc Mur formalitzarà la dissolució del grup municipal socialista en un ple aquest dijous amb la presència de dirigents crítics

Acn
3 min

FlixEls regidors del PSC que formen el govern municipal de Flix, amb l'alcalde Marc Mur al capdavant, formalitzaran al ple d'aquest dijous al vespre la dissolució del grup municipal socialista després de fer efectiva la seva marxa del partit. El batlle i els quatre regidors continuaran al consistori com a no adscrits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió culmina un procés que ha anat madurant els últims mesos, després que Mur renunciés com a secretari de l'executiva nacional i a la resta de càrrecs orgànics al partit arran de les represàlies de la direcció contra els diputats crítics favorables a la consulta.

A la marxa de l'alcalde i els quatre regidors se suma la de la "pràctica totalitat" dels 34 militants de la població. Els cinc integrants del grup municipal del PSC, entre els quals hi ha l'alcalde, van lliurar dilluns, de forma individual, un escrit al registre d'entrada de l'Ajuntament per comunicar que abandonen el grup i passen a convertir-se en regidors no adscrits. "El PSC d'avui no és el PSC que nosaltres ens vam comprometre a representar al municipi. Ara el PSC està donant l'esquena a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya que creuen en el dret a decidir i volen exercir el dret a votar", consta al document.

"És el final lògic al procés dels últims mesos", ratifica l'alcalde. Mur afirma que ja "no té sentit" continuar en un partit amb unes directrius que consideren allunyades de la seva gestió municipal. "Les decisions que prenem a l'Ajuntament de Flix cada cop estaven més separades de la direcció del PSC. Fem un exercici de coherència i passem a ser regidors no adscrits per seguir treballant amb la mateixa il·lusió per Flix, que per això ens van escollir", ha assegurat.

La manca de resposta de la cúpula de Nicaragua a la profunda crisi interna creada pels representants crítics ha acabat precipitant aquest desenllaç, que podria acabar esborrant literalment el PSC del mapa polític del municipi. "No han fet cap pas i, si l'han fet, no ha estat en el sentit que esperàvem", ha apuntat. Segons Mur, aquest és el moment adequat per fer el pas sense demorar-lo més i evitar que coincideixi amb la campanya electoral per a les eleccions al Parlament Europeu. "Seguirem sent socialistes, no necessitem carnet del PSC. Defensarem les nostres posicions progressistes i catalanistes fora del PSC. I no passa res en absolut", argumenta.

De moment, Mur i els quatre regidors continuaran com a no adscrits sent el principal grup de govern al consistori, del qual també formen part, sota una fórmula de concentració, els tres regidors d'ERC i els tres de CiU. Tot i això, l'alcalde no descarta que, durant els pròxims mesos, els fins ara militants i quadres locals socialistes s'acabin integrant dins d'un possible nou moviment polític que aglutini els dirigents crítics castigats per la direcció del PSC pel seu suport al dret a decidir. Diversos grups municipals ebrencs, de fet, podrien acabar seguint el camí de Flix, després que s'hagin fet públiques ja notòries dimissions de càrrecs locals. "Em consta que algun Ajuntament s'ho planteja", diu Mur.

Alguns d'aquests alcaldes crítics, representants del moviment Avancem i algun dels diputats sancionats per la direcció han anunciat que assistiran al ple d'aquest dijous. Mur, a més, ja ha avançat que assistirà el pròxim dia 21 a l'acte previst a les Cotxeres de Sants de Barcelona on els socialistes descontents podrien començar a canalitzar el seu futur polític de forma més palpable, especialment, atesa la proximitat de les pròximes eleccions municipals, d'aquí poc més d'un any. Uns "moviments" que, ha avançat, es concretaran en l'àmbit català i territorial amb membres del PSC, exmilitants i persones de fora del partit. "Seguirem fent política", ha certificat l'alcalde de Flix.

La decisió del grup municipal serà comunicada oficialment a la direcció nacional del PSC divendres, un cop s'hagi celebrat el ple. Considera Mur que, després de l'actuació dels responsables màxims del partit, no se senten obligats a anunciar-ho formalment. "La cortesia té un límit", diu, tot recordant que tant ell com el primer secretari local del partit van comunicar la seva decisió d'abandonar els càrrecs orgànics sense obtenir cap resposta de Barcelona.

stats