PROCÉS SOBIRANISTA
Política 05/04/2016

L'alcaldessa de Berga apel·la a la "desobediència" i planta el jutge que l'esperava per declarar

Montserrat Venturós recorda que va obeir el mandat popular en mantenir l'estelada a l'ajuntament durant les jornades electorals del 27-S i el 20-D

Pilar Màrquez
3 min
L'alcaldessa de Berga, fent declaracions abans de plantar el jutge, amb cartells apel·lant a la desobediència

BergaL'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós (CUP), ha apel·lat a la "desobediència" i no ha comparegut aquest dimarts al jutjat d’instrucció número 1 de Berga on havia de personar-se acusada d'un presumpte delicte electoral, per no haver despenjat l'estelada del balcó del consistori durant les jornades electorals del 27-S i el 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, Venturós ha anat fins a l'edifici del jutjat, però un cop allà, ha explicat a la premsa i a les desenes de persones i representants de la societat civil que s'hi havien concentrat que no entraria a declarar. "Avui no declararé per coherència amb el dret a desobeir, que és l'eina que ha escollit la CUP per defensar els drets civils i socials dels independentistes davant l'embat dels tribunals espanyols. Per obeir el mandat del poble i no dels tribunals espanyolistes", ha reflexionat. "Continuarem obcecant-nos en el nostre dret a la desobediència", ha afegit, a més, entre els aplaudiments del públic i sota una pluja persistent.

"Això no va de màrtirs ni de víctimes, va de passos ferms cap a la independència", ha explicat. L'alcaldessa ha estat acompanyada en tot moment de representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), d'Òmnium Cultural, de Súmate, de regidors d’altres grups polítics de l'ajuntament de Berga, i de regidors i alcaldes de la CUP d’altres consistoris requerits per l'Audiència Nacional, així com dels diputats cupaires Benet Salellas, Albert Botran i Joan Garriga.

D’aquesta manera, Venturós ha volgut fer una crida a la societat civil catalana "a fer costat als càrrecs electes que decideixin desobeir", independentment que cada partit independentista pugui recomanar als seus electes fer-ho o no. A l'acte, entre d'altres, hi havia el president de l'ANC, Jordi Sánchez, i el d'Òmnium, Jordi Cuixart, a qui l'alcadessa ha agraït el suport.

Així mateix, ha subratllat: "A qui realment em dec és al poble i, en cap cas, a cap jutjat o tribunal espanyol que pretengui jutjar-nos per apel·lar a la nostra sobirania i al nostre dret inalienable a l’autodeterminació". I ha reiterat que prenia la decisió de no comparèixer davant el magistrat i el fiscal "no com un acte de victimisme" sinó amb la voluntat "d’omplir de contingut les nostres paraules i demostrar una voluntat de ruptura directa amb l'Estat".

Benet Salellas: "Si hi ha una altra citació, hi respondrem de la mateixa manera"

La batllessa de la CUP també ha fet públic que, com molts d'altres consistoris, l'ajuntament de Berga va rebre la setmana passada el requeriment de l'Audiència Nacional per haver aprovat la moció en suport a la declaració del 9-N. Benet Salellas, diputat i advocat de Venturós, ha considerat que tot plegat posa en evidència "el caràcter demofòbic" de l'estat espanyol.

"Els hem plantat, els hem plantat deliberadament i pensem continuar en aquesta direcció", ha insistit Salellas. "Si hi ha una altra citació la respondrem de la mateixa manera, la següent i totes les que vinguin", ha dit el diputat. Al seu torn, Venturós ha reconegut que han pensat en la possibilitat d’una inhabilitació, com a conseqüència d’aquesta acció, però s’ha mostrat convençuda que "en aquest camí de no retorn cap a la independència, cal aplicar el nostre compromís amb coherència i fermesa".

Jordi Sánchez evita pronunciar-se sobre el debat del paper dels Mossos

Tant Jordi Sánchez com Jordi Cuixart han expressat el seu suport a la decisió de Venturós. "Són moltes les persones que estan sent investigades, no només càrrecs polítics", ha recordat Sánchez. També ha evitat respondre als periodistes sobre la polèmica del paper dels Mossos d'Esquadra, a qui Salellas va demanar fa uns dies que no es personin als ajuntaments rupturistes encara que els ho demani l’Audiència Nacional –i com la CUP exigeix en la seva moció de suport a la declaració del 9-N, fet que constitueix un dels principals focus de xoc amb Junts pel Sí–. "Aquest és un debat que no hem analitzat", ha afirmat Sánchez.

stats