Política 24/09/2017

L'independentisme exhibeix unitat en defensa de la democràcia a Vic

Marta Pascal, Marta Rovira i Joan Coma fan una crida a aconseguir la victòria l'1-O

Xavi Tedó
3 min
Marta Rovira, Jordi Sànchez i Marta Pascal, amb Joan Coma al darrere, abans de l'acte unitari de la campanya del 'sí' a Vic

VicDesprés de l'acte unitari d'inici de campanya a Tarragona, les forces independentistes han tornat a sumar esforços a una setmana de la celebració del referèndum amb un míting avui a Vic que ha reunit el PDECat, ERC i la CUP. L'acte, organitzat per l'ANC sota el lema "La resposta és sí", ha comptat amb la presència de la coordinadora del PDECat Marta Pascal, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el regidor vigatà de la CUP, Joan Coma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament l'edil cupaire, encausat per un delicte de sedició per haver afirmat en un ple que "per fer una truita primer cal trencar els ous, ha obert l'acte que ha tancat el president de l'ANC, Jordi Sànchez, i que ha deixat petita la sala principal amb 800 persones. Més de 400 han seguit l'acte en una altra sala amb una pantalla gegant.

Coma ha iniciat el seu discurs mostrant el seu suport als detinguts: "També als d'Arran, que han patit el silenci mediàtic" en al·lusió als dos joves arrestats per l'escrache a la seu del PP. El regidor ha denunciat l'ofensiva del govern espanyol per aturar el referèndum i la complicitat dels socialistes. "L'Estat està ocupant policialment Catalunya amb la complicitat del PSOE i del PSC, quina vergonya!" ha etzibat. Davant d'aquest escenari, Coma ha fet una crida a desobeir: "La resistència és ara un deure col·lectiu" ha afirmat mentre ha afegit que ha arribat l'hora de declarar-nos poble insubmís".

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha fet una crida a participar de manera massiva al referèndum per defensar els drets de Catalunya. "La nostra feina és que l'1-O no s'acabin les cues davant dels col·legis perquè ens ho juguem absolutament tot" ha deixat clar. Rovira ha denunciat la situació política que viu el país: "Estem patint un bloqueig polític des del 1978, totes les lleis que han pogut les han dinamitat".

"El debat polític que tenim entre les mans és avançar o quedar-nos com sempre, construir un nou país o seguir amb l'statu quo, el debat és entre tenir la capacitat de decidir o no poder decidir res" ha advertit Rovira, que ha posat com a exemple la intervenció financera o policial per part de l'Estat. "La determinació que té més de mig de país és el que ens permetrà guanyar l'1 d'octubre, la determinació que han demostrat els detinguts que ens deien que ho tornarien a fer, que a les cel·les sentien les cassolades i sentien l'escalfor del poble" ha anotat enmig d'una gran ovació.

Des de les files del PDECat, Marta Pascal ha afirmat que és una campanya per "defensar la democràcia i les nostres institucions". "Hem caigut moltes vegades i ens hem tornat a aixecar, la nostra dignitat és el que ens juguem" ha avisat la dirigent, que ha recordat que "som aquí, junts i mira què ens n'han passat coses". Pascal ha demanat "fermesa i coratge" per aconseguir la independència.

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha tancat l'acte assegurant que l'1-O guanyarà el sí. "Ja fa dies però que estem guanyant" ha afirmat enmig de grans aplaudiments. El màxim responsable de l'entitat ha destacat la transversalitat de l'independentisme: "Això ho tenim guanyat quan veig gent que pensa tant diferent treballant junts o en actes com avui compartint escenari" ha destacat Sànchez. "Us hem criticat, però quan feu les coses bé s'ha de dir i ens heu portat a les portes del referèndum" ha remarcat.

Sànchez ha criticat l'actitud del govern espanyol: "L'Estat ha embogit saltant-se les seves pròpies lleis, estan dinamitant les estructures de l'Estat de dret deixant sense policia moltes ciutats per buscar unes urnes que no són capaços de trobar perquè són una colla d'incompetents". "El que està en joc és una revolta democràtica que neix de baix, que ha creat una comunió bastant perfecta entre el poble i els seus representants polítics, els polítics ens representen molt dignament" ha assenyalat Sànchez.

stats