Política 27/09/2017

La CUP crida a trencar els precintes dels col·legis electorals de l'1-O

Els cupaires reclamen que el cos dels Mossos desobeeixi la fiscalia

Laia Vicens
3 min
La CUP crida a trencar els precintes dels col·legis

BarcelonaLa CUP vol que els Mossos desobeeixin les ordres de la Fiscalia i del TSJC i no precintin els col·legis electorals. Però fins i tot en cas que això passi, els cupaires fan una crida a trencar els precintes per tal de poder votar. Així ho ha reclamat la diputada de la CUP Mireia Boya, en un acte unitari i massiu convocat a Plaça Universitat pels estudiants d'Universitats per la República.

"Mossos, sou treballadors públics, recordeu-ho diumenge. Desobeïu les ordres de Fiscalia. A mi només em dona ordres ma mare", ha dit. "Davant dels precintes, tenim les nostres mans, perquè no ens poden precintar la vida a tot un poble, als anhels de llibertat", ha dit, trencant un precinte que tenia a les mans. Amb un discurs molt contundent, la cupaire ha acusat el president espanyol, Mariano Rajoy, de tractar Catalunya "com una colònia, com una possessió". "Maltractador, ens vol donar una pallissa", ha assegurat, recordant les seves declaracions en què deia que el Govern "l'obligarà a fer el que no vol fer".

El míting ha comptat també amb la participació d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Gerardo Pisarello i Jordi Cuixart. La rèmora franquista de l'actuació de l'Estat per aturar el referèndum ha estat el nucli de molts discursos i ha posat de manifest que l'1-O ja s'ha convertit en un clam per la democràcia. Ho ha constatat el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que ha dit que és una "qüestió de democràcia". De fet, considera que el referèndum pot ser la palanca que obri un canvi a la resta de l'Estat. "Visca l'Espanya democràtica que ajudem a construir votant l'1 d'octubre", ha dit per tancar el seu discurs.

Les paraules del portaveu del Govern, Jordi Turull, també han anat amb aquesta línia. Ha dit que l'estratègia repressiva del govern del PP és pròpia del segle XX "quan les batalles es guanyaven per la força, amb armes i bombes". "Guanyarem perquè al segle XXI les batalles es guanyen amb urnes i paperetes", ha dit.

De fet, el míting l'ha obert el diputat "accidental i transitori" de Junts pel Sí Lluís Llach, que ha enviat el franquisme "a fer punyetes i a parir panteres". En un breu discurs centrat sobretot en les reminiscències franquistes de l'Estat, Llach ha avisat els estudiants que "els hereus del franquisme intenten estossinar les vostres vides". Però davant de "la foscor d'un estat neofranquista", Llach ha agraït que l'independentisme hagi desplegat "una creativitat democràtica sense precedents a Europa". En especial, ha agraït les taules que joves han muntat arreu del país per ajudar la gent gran a saber on ha de votar. "Esteu fent poesia democràtica", ha sentenciat.

Lluís Llach: "Sabeu què? A parir panteres el franquisme"

Discrepàcies per la gestió del post 1-O

Durant l'acte s'ha posat de manifest les discrepàncies que hi ha entre el sobiranisme a l'hora d'afrontar l'1 d'octubre i, sobretot, els seus efectes polítics. Perquè mentre la CUP li dona un estatus de referèndum d'autodeterminació, els 'comuns' ho veuen com una "mobilització" que, encara que ha de ser massiva, ha de servir com a esmena a la totalitat al govern del PP i a l'estratègia repressiva de l'Estat.

Ho han evidenciat els discursos de Pisarello i Mireia Boya. "Ens hem de mobilitzar de manera massiva, sortint al carrer per defensar les llibertats per les que ha lluitat tanta gent i per revertir les retallades, per defensar la sanitat i l'educació públiques i per deixar enrere una institució inútil i anacrònica com la monarquia", ha dit el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, que ha sentenciat: "El millor antídot contra la por serà una mobilització serena i democràtica".

En canvi, minuts després, Boya ha esmenat el discurs de Pisarello. Sense citar-lo de manera directa, la diputada de la CUP ha deixat clar que l'1-O "no és una mobilització contra el PP, ni un procés participatiu ni una cassolada". "Diumenge és un referèndum d'autodeterminació i si guanya el sí proclamem la independència. No tenim cap altra sortida", ha sentenciat, entre els crits d'"independència" dels centenars de persones que hi ha a la plaça.

Ni el portaveu del Govern, Jordi Turull, ni el vicepresident, Oriol Junqueras, han dit res sobre el post 1-O.

L'acte l'organitza Universitats per la República, Òmnium Cultural i l'ANC. Ha començat i acabat amb música: un concert de Brams per començar i un de Cesk Freixas per acabar.

stats