DEBAT INTERN
Política 04/05/2016

Malestar al PP per l’acumulació de càrrecs d’Albiol

Membres de la direcció obren la porta a forçar la seva renúncia al Senat o a Badalona

Gerard Pruna
3 min
El coordinador general del PP a Catalunya i diputat al Parlament, Xavier García Albiol.

BarcelonaCoordinador general del PP a Catalunya, líder dels populars al Parlament, regidor a l’Ajuntament de Badalona i senador. Aquesta és l’extensa targeta de presentació de Xavier García Albiol, una acumulació de responsabilitats que cou en un PP escàs de càrrecs institucionals després de les desfetes de l’últim cicle electoral. La situació no és nova -ja passava amb Alícia Sánchez-Camacho-, però els últims viatges d’Albiol -a Estrasburg, Madrid i Palma els últims 15 dies- han fet créixer les veus que consideren incompatible complir en tots aquests fronts sense desatendre la responsabilitat de pilotar el partit fins al pròxim congrés popular, previst per a la tardor, un cop s’hagin repetit les eleccions espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Membres de la direcció admeten que hi ha malestar i que el debat sobre l’acumulació de càrrecs està sobre la taula, però defensen que, ara per ara, “és convenient” que Albiol mantingui les actes de regidor, diputat i senador. El càrrec a Madrid és el més discutit internament, perquè l’obliga a viatjar a la capital espanyola molt sovint, però des de l’entorn del dirigent popular es defensa que hi sigui. “Ara mateix li cal jugar un paper a Madrid i el Senat és el seu altaveu”, raona un membre de l’executiva, que admet, tanmateix, que cal “donar joc” a més gent. Un representant de la cúpula del partit obre la porta a forçar més endavant que Albiol es replantegi la situació. “Alguna cosa haurà de deixar, ja veurem quina”, conclou. La decisió no és fàcil per a un Albiol que des que el van nomenar candidat per al 27-S malda per tenir ascendent a Génova i que, alhora, es nega a abandonar l’aspiració de tornar a ser alcalde de Badalona.

Regeneració necessària

Tanmateix, el debat sobre l’acumulació de càrrecs amenaça d’intensificar-se els pròxims mesos, quan el partit entri de ple en dinàmica precongressual i comenci a abordar aspectes com el de la regeneració, que tothom al PP considera imprescindible. Un dirigent veterà dins del partit vaticina que la ponència sobre estatuts serà una de les més “calentes” del congrés -que no se celebrarà abans de la tardor-, i que mesures com les primàries, la transparència i els mecanismes de democràcia interna es faran encara més presents.

De fet, molts d’aquests debats s’havien d’afrontar ja en unes jornades sobre regeneració política que -com va avançar l’ARA- havien impulsat pel seu compte les joventuts del PP, un dels col·lectius que viuen amb més inquietud el degoteig de casos de corrupció entre les files populars. La repetició de les eleccions espanyoles ha obligat a posposar la jornada per no interferir en la campanya. Però a les Noves Generacions es treballa en l’elaboració d’un document en bona part inspirat en el think tank Red Floridablanca, que fa mesos que reclama un congrés obert al PP estatal. Una fórmula, la d’un militant, un vot, que Albiol sí que s’ha compromès a aplicar en el congrés del PP a Catalunya.

Entre les mesures a estudiar en aquestes jornades -que es podrien celebrar finalment al mes de juliol- hi haurà també la limitació de mandats, la celebració de primàries i, segons fonts del partit, també el debat sobre si és idoni que el “model Albiol” -l’acumulació de càrrecs- es mantingui en el futur o bé es replantegi.

stats