Política 02/03/2015

Margallo acusa Zapatero d'haver perjudicat una negociació per extradir etarres des de Cuba

Considera una "enorme imprudència" que l'expresident socialista demanés des de l'Havana que els EUA treguin Cuba de la llista de països que patrocinen el terrorisme. "És el contrari del que estàvem fent sota mà", afegeix

Europa Press
2 min
El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo. EFE

MadridEl ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García Margallo, ha acusat aquest dilluns l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero d'haver perjudicat, amb la seva recent entrevista amb el mandatari cubà Raúl Castro, una negociació discreta que el govern del PP estava duent a terme per aconseguir extradicions d'etarres des de Cuba.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Margallo, la qual cosa ha complicat aquest procés és el fet que Zapatero demanés, en la seva roda de premsa a l'Havana, que els Estats Units tregui a Cuba de la llista de països que patrocinen el terrorisme. "És el contrari del que estàvem fent sota mà", ha lamentat.

El ministre ha tornat a queixar-se que Zapatero i l'exministre Miguel Ángel Moratinos no es posessin en contacte amb ell per explicar-li el contingut de la seva agenda a Cuba i intercanviar parers. En aquest context, ha afegit que fer una petició d'aquest calibre sense tenir una informació que el govern espanyol estava "disposat a subministrar" és una "enorme imprudència i extraordinàriament contraproduent". "Ara [la negociació sobre les extradicions] està sent més difícil", ha denunciat.

En un esmorzar informatiu organitzat pel Foro de la Red de Casas, Margallo ha recordat que l'entrevista de Zapatero amb Castro es va produir just un dia abans d'una reunió del govern cubà amb la subsecretària d'Estat nord-americana Roberta Jacobson, que lidera aquestes converses.

El govern espanyol ha parlat amb els Estats Units perquè contribueixi a aplanar el camí a aquestes extradicions d'etarres en el marc de les seves negociacions amb l'Havana per treure el país caribeny de la seva llista de països que patrocinen el terrorisme. Cuba forma part d'aquesta llista precisament per tenir o haver tingut en el seu territori a membres d'ETA i de les FARC.

stats