Política 19/07/2017

Forn assegura que els Mossos compliran la llei i possibilitaran que "la gent pugui votar"

El nou conseller d'Interior no preveu cap ordre judicial que dificulti el paper del cos durant l'1-O

Pau Esparch / Efe
2 min
El conseller d'Interior, Joaquim Forn, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha assegurat que els Mossos d'Esquadra hi són per fer complir la llei i per permetre, "com qualsevol policia de qualsevol país del món", que "la gent pugui votar" quan hi ha eleccions. En una compareixença davant dels mitjans després de reunir-se amb els comandaments dels Mossos, Forn ha afegit que en el referèndum de l'1-O la policia catalana actuarà tal com ha fet en les anteriors convocatòries electorals. També ha avançat que "no preveu" que arribi cap ordre des dels jutjats i ha afirmat que, en cas que es produeixi, llavors s'analitzarà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mateixa compareixença, el nou director general dels Mossos, Pere Soler, ha explicat que treballarà per garantir la seguretat i els drets "de tots els ciutadans". Soler ha defensat que és una persona "dialogant" i amb un "tarannà proper", davant la polèmica que han generat alguns dels seus comentaris a Twitter. Ha negat que sigui "frontista" i ha sentenciat: "M'agrada respectar i que em respectin". Soler també ha expressat el seu suport al cos, "independentment de les idees que tinguem". "Sempre serem al costat de la nostra policia", ha conclòs.

Les declaracions de Forn i Soler han arribat després que el conseller hagi mantingut la primera reunió oficial amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha mostrat la seva "inquietud" sobre el fet que el nou equip del departament d'Interior mantingui el compromís de vetllar pel compliment de la llei. La reunió entre Millo i Forn, celebrada aquest matí de dimecres, ha sigut "cordial" i ha servit per ratificar els acords assolits la setmana passada a la Junta de Seguretat de Catalunya. També els mecanismes de cooperació entre els Mossos i els cossos i forces de seguretat de l'Estat, segons ha informat Efe.

Forn, polític del PDECat de perfil netament independentista, va assumir la cartera d'Interior divendres, després de la dimissió de Jordi Jané, la qual cosa va desencadenar que dilluns també abandonés el seu càrrec el fins aleshores director dels Mossos Albert Batlle, que ha sigut substituït per Pere Soler. Tant Jané com Batlle, qüestionats per sectors d'ERC i la CUP per la seva moderació, van defensar públicament que, en el context del procés sobiranista, la policia catalana compliria i faria complir la llei.

Per la seva banda, Soler, que va ser regidor de CiU a Terrassa i ex director general de Serveis Penitenciaris, és un independentista convençut que en els últims mesos ha enviat missatges a les xarxes socials en els quals assegura que l'Estat no podrà parar l'1-O i que "tots els espanyols" li fan "pena", cosa que li ha valgut crítiques de l'oposició. Forn i Soler han mantingut aquesta tarda la primera reunió amb la cúpula de la policia catalana i amb el gabinet de coordinació antiterrorista, després de ser nomenats en el càrrec.

stats