Política 30/09/2016

La Moncloa replica a Puigdemont: "A la sobirania nacional no se li poden posar comes ni condicions"

Sáenz de Santamaría assegura que, en temes econòmics, "hi seran sempre"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, amb el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridDivuitè 'no' del govern de Mariano Rajoy a pactar un referèndum. Fins i tot amb les noves condicions que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha posat aquest divendres sobre la taula: la possibilitat d'ajornar la cita si pot haver-hi una entesa amb l'Estat. La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reiterat que "a la sobirania nacional no se li poden posar comes ni condicions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Puigdemont: "Si es pacta amb l’Estat, el referèndum es pot endarrerir, ens podem posar d’acord en la data"

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la portaveu de l'executiu espanyol ha assenyalat que quan es tracta de "drets fonamentals no és qüestió de seure en una taula" a negociar. "El que demana Puigdemont no ho podem negociar nosaltres, ni el Congrés ni el Senat, perquè no és nostre, ni de Puigdemont ni de les cambres. El que vol Puigdemont és que negociem un assumpte que és propietat del conjunt dels espanyols, 47 milions de persones", ha asseverat.

Això sí, ha assegurat que per complir l'estabilitat pressupostària i perquè la Generalitat no caigui en la bancarrota "hi seran sempre". De fet, el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, ha informat que han parlat tant amb el PDC –l'antiga Convergència– com amb ERC per obtenir prou suports al Congrés per poder superar les limitacions d'estar en funcions i passar una llei perquè les comunitats autònomes puguin aprovar els pressupostos.

Sáenz de Santamaría ha alertat Puigdemont que si tira endavant en la convocatòria del referèndum estarà vulnerant la llei. Dimecres ja va assenyalar que el president de la Generalitat estava "repetint els errors d'Artur Mas". "Si tots els espanyols estan subjectes a la llei, el senyor Puigdemont, Montoro i jo som els primers que l'hem de complir", ha afegit. I alerta que anar "més enllà és sobrepassar el mandat dels espanyols i faltar el respecte a la sobirania nacional".

stats