Política 12/03/2015

Monedero avisa que "el somni de començar de nou" amb la independència "no és real"

Esgrimeix els "cinc segles en comú" de Catalunya i Espanya a la vegada que critica que l'Estat no donés "facilitats" per fer el 9-N. En un discurs ambigu, es compromet a "reinventar Espanya", de manera que "Catalunya ha de ser reconeguda" en un "país de països"

Ara
2 min
monedero

BarcelonaEl número tres de Podem, Juan Carlos Monedero, ha alertat aquest dijous que "el somni de començar de nou" amb la independència de Catalunya "pot semblar atractiu, però no és real". Per què? "Perquè portem cinc segles en comú", ha respost Monedero durant una entrevista a 'Els matins', de TV3, en què Monedero no ha acabat d'aclarir si defensa la via del referèndum d'autodeterminació escocès –"sembla que ha estat la més intel·ligent"– per resoldre el contenciós polític Catalunya-Espanya. Això sí, ha considerat un error que el govern de l'Estat no donés "facilitats" per fer el 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Monedero ha defensat el dret a decidir, però en sentit ampli, no només en l'àmbit d'un territori –"l'aventura és més àmplia que un territori concret"–, en el marc d'un procés constituent a nivell estatal, i ha advertit que plantejar el procés d'independència des del xoc de trens que representa, diu, la unilateralitat és un "disbarat". Per tant, és possible un referèndum sobre la independència només a Catalunya? "Els catalans han de decidir com s'insereixen en el conjunt de l'Estat", ha dit. Perquè per a Monedero, l'eventual canvi aritmètic en el Congrés permetrà visualitzar una Espanya progressista amb voluntat de dialogar sobre qüestions que han arribat a un "carreró sense sortida", perquè al seu entendre s'han plantejat des d'una perspectiva excessivament identitària.

L'"Espanya mal ensenyada"

El responsable de Procés Constituent del partit de Pablo Iglesias ha parlat d'Espanya com d'un "país de països", i ha apostat per un procés de replantejament dels discursos polítics espanyols per eradicar comportaments confrontadors que ha atribuït a la dreta. "No som aquí per simplement ocupar un espai, sinó que també creiem que Espanya està mal ensenyada i mal apresa, i cal abordar debats des d'altres perspectives", ha argumentat. Perquè opina que és "impossible" que Espanya es "reinventi sense la voluntat dels que la integren".

Catalunya és o no és un subjecte polític? "Esclar, però molta gent, en la campanya de les europees, ens deia: 'Si Espanya és Podem, no me'n vull anar. Però si és la imatge del PP de toreros, Tejeros i bisbes... no vull ser-hi'. Espanya és molt més que això, molt més plural, progressista".

Monedero ha tornat a considerar que està fora de lloc per extemporani limitar la definició dels partits a la casella de la dreta o l'esquerra, perquè creu que l'esquerra tradicional que representaria el PSOE ha demostrat que definir-se com un partit d'esquerres no garanteix que l'acció política ho confirmi. Ha posat la modificació de l'article 135 de la Constitució sense consultar-ho a la ciutadania com el paradigma del doble discurs del PSOE. Sobre Ciutadans, s'hi ha referit com la "marca blanca" del PP.

stats