Política 27/06/2014

Montilla: "No hem d'acceptar una frontera entre bons catalans i els que no ho són tant"

L'expresident ha presentat una conferència del representant de Societat Civil Catalana Joaquim Coll. En l'acte, s'han assegut junts Pere Navarro, Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera

Efe / Acn
3 min
El vicepresident primer de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll, i l'expresident Montilla / ACN

BarcelonaL'expresident José Montilla ha assegurat que el conflicte català no s'arreglarà amb "dreceres" o "barreres", ni tampoc "amb una solució que sigui imposada per uns a altres", sinó amb "diàleg, negociació i pacte", encara que segons ell l'actitud dels governs espanyol i català "no va per aquí".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montilla ha estat l'encarregat de presentar la conferència en el Nova Economia Fòrum-Tribuna Catalunya del vicepresident primer de l'entitat unionista Societat Civil Catalana, l'historiador Joaquim Coll. En aquest acte, entre altres personalitats hi han assistit els presidents del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i de Ciutadans, Albert Rivera, així com l'ex primer secretari del PSC Pere Navarro, que s'han assegut junts a la mateixa taula, juntament amb el líder d'UPyD a Catalunya, Ramón de Veciana.

Alícia Sánchez-Camacho, Pere Navarro i Albert Rivera / ACN

Montilla ha posat èmfasi en les "dificultats per les quals passa la societat catalana, econòmiques i socials, amb greus conseqüències, i les dificultats polítiques, relacionades amb el vell debat de la relació entre Catalunya i Espanya". Sota el seu punt de vista, el debat sobiranista "no es tracta d'una fogonada electoral ni d'una manifestació minoritària d'un sentiment de greuge, sinó l'expressió d'un malestar polític i ciutadà que no es pot menysprear".

"És cert –ha matisat– que hi ha qui ha alimentat aquest sentiment de greuge amb mitges veritats i exageracions, per aprofitar-ho en benefici d'una opció tan legítima com la independència, però equivocada des del meu punt de vista". Així, ha carregat contra "alguns que han fet d'aprenents de bruixot atiant un foc que ara no saben o no poden reconduir", però també contra "altres que creuen que el que fa falta és esperar que baixi el que creuen que potser és només un suflé".

Sense vencedors i vençuts

Montilla ha assegurat que convé que tothom entengui que trobar una nova fórmula que garanteixi la convivència i l'entesa i que permeti assegurar el lideratge de Catalunya a Espanya no es pot basar en l'existència de "vencedors i vençuts". L'exlíder socialista ha recordat que les solucions són complexes, per la qual cosa "cal més que mai diàleg, diagnòstic compartit, negociació, pacte i suport ciutadà".

Només així es podran afrontar uns "problemes de fons que no hem estat capaços de resoldre de forma satisfactòria, relacionats amb el reconeixement del caràcter nacional de Catalunya, l'evolució del seu autogovern i la construcció d'un model territorial que asseguri una distribució equilibrada del poder a Espanya".

En tot cas, ha llançat un contundent avís: "No hem d'acceptar que s'estableixi una frontera entre bons catalans i els que no ho són tant. Ningú té dret en nom de cap doctrina a repartir carnets de bona catalanitat".

Una Catalunya "políticament malalta"

Montilla ha elogiat Joaquim Coll, de qui ha destacat el seu "coratge per anar a contracorrent quan el més fàcil és deixar-se portar pel políticament correcte", a l'hora que ha destacat la "mostra de pluralitat" que representa l'associació Societat Civil Catalana, contrària a la independència.

Coll ha explicat que l'objectiu de Societat Civil Catalana és convèncer els catalans que no cal celebrar cap consulta perquè és millor continuar units, que la independència és una "solució equivocada, una falsa sortida a la crisi". "Som gent que no vol viure una tensió política innecessària que fracturaria catalans i espanyols", ha resumit.

També ha aprofitat per criticar el llenguatge que fan servir els polítics sobiranistes, que parlen de l'estat espanyol "com si Franco hagués mort ahir", però sobretot ha carregat contra un procés on "no hi ha cap actitud crítica". Ha posat d'exemple la doble pregunta, que ha titllat de "fraudulenta i confusa", definint-la com una "gran estafa i un gran nyap".

Però no només s'ha queixat de la pregunta, sinó de tot el procediment de la consulta. "Pretenen que en poc més d'un mes decidim una cosa tan greu com la secessió, i encara no sabem com s'han de comptar els vots ni quants vots calen per fer-la vàlida", ha lamentat Coll, que ha constatat que el fet que "aquest ridícul tan enorme estigui passant amb el silenci i entusiasme de tanta gent és la prova més palpable que Catalunya és avui un país políticament malalt".

stats