Política 30/10/2012

Muriel Casals: "No m'imagino Europa prescindint de Catalunya"

La presidenta d'Òmnium Cultural considera que "l'ideal seria fer la consulta sota la legalitat espanyola, però, si no, s'ha de fer" igualment

Ara
1 min
Muriel Casals

Barcelona"Per primera vegada la classe política ha fet seva la reivindicació. Ara ens han escoltat", ha dit la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. "L'ideal seria fer la consulta sota la legalitat espanyola, però, si no, s'ha de fer" igualment, ha continuat, perquè "la legalitat espanyola vol ofegar la legitimitat política catalana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Volem que tothom sàpiga què guanyaríem sent un país independent", ha dit Casals en referència a la tasca que l'entitat prendrà a partir d'ara, que obre un panorama amb un únic inconvenient, "la por". Però es compensa amb la "il·lusió de construir", que és un "motor poderós".

"Que tothom miri molt bé què vota, i que sigui a favor de partits que volen anar endavant", ha considerat en referència a les eleccions del 25-N. Casals ha recordat que tant ERC com ICV "són molt actives" en el procés, i ha explicat que volen un Parlament "plural". Respecte al federalisme, la presidenta d'Òmnium ha dit que són "federalistes europeus".

Sobre la pertinença del futur estat català a Europa, Casals ha dit que "no serem un membre de la UE de forma automàtica, però no m'imagino Europa prescindint de Catalunya".

La presidenta d'Òmnium ha confirmat que l'organisme ha abandonat la campanya per l'"objecció fiscal", perquè ara "la pilota la té el Govern", però ha insistit que volen "que sigui la Generalitat qui recapti els impostos".

També el castellà

"Òmnium defensarà la presència del castellà com a patrimoni cultural de Catalunya", ha explicat Casals, perquè "ho devem" als castellanoparlants que viuen aquí. Tot i així no ha aclarit si el castellà seria llengua oficial en el nou estat. Segons el parer de l'entitat: "Ho diran els experts".

stats