Política 11/05/2013

'No' dels partits al 'no' de Montoro a la flexibilització del dèficit que reclama Catalunya

EUiA, ICV, ERC i el PSC critiquen la rigidesa d'Hisenda anunciada pel ministre des de Barcelona. CiU manté l'esperança i no respon a l'advertiment

Acn / Ara
2 min

BarcelonaEls partits de tot l'arc parlamentari de l'esquerra han criticat aquest dissabte la posició que manté el govern espanyol respecte del marge de dèficit per a Catalunya, just el dia de l'anunci de Cristóbal Montoro segons el qual el ministeri d'Hisenda no acceptarà flexibilitzar el límit de dèficit per a Catalunya fins al 2,1% per a 2013, com reclama la Generalitat. L'advertiment del ministre, fet des de Barcelona mateix, arriba l'endemà de tres reunions Catalunya/Espanya que es van produir ahir: Artur Mas/Rajoy, Andreu Mas-Colell/Luis de Guindos i Andreu Mas-Colell/Cristóbal Montoro. En les tres trobades es va parlar del dèficit i, de moment, aquest és el resultat visible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, el Govern no deu considerar definitiva aquesta resposta, perquè CiU no ha reaccionat a les paraules de Montoro. És més, poc abans del missatge ministerial, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, havia manifestat la seva confiança en la comprensió i "el sentit comú" del govern espanyol.

Els partits de l'oposició de l'ala esquerra de l'arc parlamentari han criticat tant l'actitud de Madrid com la gestió de Mas:

  • Per ERC –que abans de saber-se el que diria el ministre ja havia advertit que "un dèficit de l'1,8% suposaria unes retallades de 2.600 milions més que l'any passat"– no és creïble res del que digui el govern espanyol.
  • Al PSC, Pere Navarro, que també ha parlat després del missatge de Montoro, ha celebrat que es negociï més límit de dèficit –cosa que ha atribuït a la seva pressió sobre Artur Mas per evitar la confrontació amb Madrid que, segons el socialista, vol ERC– però ha avisat que un 2% està "per sota de les necessitats del país".
  • ICV ha emplaçat el Govern a no negociar "pedaços a la misèria" amb l'Estat. De fet, la seva crítica anava adreçada especialment a CiU i ERC. Herrera ha assegurat que retallar 4.000 o 2.000 milions d'euros és posar "pedaços a la misèria" i no afrontar el veritable problema d'un país amb més de 900.000 aturats.
  • EUiA ha criticat "el nou pacte de la Moncloa" que proposen CiU i ERC i reclama "els pressupostos que necessita Catalunya". Pel coordinador de la formació, Joan Josep Nuet, "tant si el topall del dèficit és de l'1,2% com si és del 2,1% significarà una imposició de noves retallades". I ha afegit que és important "dir 'no' al deute i renegociar amb Madrid".
stats