Política 06/02/2015

"No vull ser ni heroi ni màrtir": l'entrevista de TV3 a Santiago Vidal, en 10 frases

El magistrat, a punt de ser expulsat pel CGPJ per participar en l'elaboració d'un esborrany de Constitució catalana, ha afirmat que "confia que els criteris jurídics prevaldran sobre els ideològics" i no acabarà rebent el càstig més dràstic

Ara
2 min
El jutge Santiago Vidal, al programa "Punt Cat" de TV3 / ARA

Barcelona1. "No hi pot haver un encàrrec més interessant que imaginar i traduir en un paper com ha de ser el pal de paller, la Constitució del meu país".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. "Si no m'expulsen, continuaré sent jutge. Si m'expulsen, em plantejaré seriosament la meva opció laboral de futur. Pot passar per la política, però m'ho plantejaré l'endemà de la meva expulsió, i encara confio que això no passarà".

3. "No em penedeixo de cap dels quatre càrrecs que m'imputa el CGPJ. No vull ser ni heroi ni màrtir. Confio que els criteris jurídics prevalguin sobre els ideològics".

4. "M'agrada molt fer de jutge. Hi disfruto molt. El mal més gran que em poden fer és apartar-me de la judicatura. Si ho fan, em sancionaran per independentista. Si en lloc de redactar un esborrany de Constitució catalana m'hagués posat a redactar-ho per a Escòcia, m'haurien trucat i m'haurien dit que és interessant".

5. "Treballo perquè quan el poder polític legítimament escollit es posi a treballar tingui sobre la taula cinc o sis documents. M'imagino que cada partit deu tenir el seu document base, i també l'ANC i Òmnium, i és bo que sigui així".

6. "La ciutadania ha de tenir clar que no treballo per al CATN, ni per al Govern ni per a cap partit polític. No depenc de ningú, depenc del mandat de la societat civil".

7. "Malgrat que jurídicament el 27-S són unes eleccions més, políticament tindran conseqüències transcendentals. D'elles ha de sortir un mandat democràtic clar de què vol la ciutadania de Catalunya".

8. "L'important era que una vegada tinguéssim el primer esborrany redactat, el posàvem a disposició de la ciutadania. Estem gratament sorpresos, perquè en una setmana hem rebut més de dues mil esmenes. La ciutadania s'està fent seu el projecte".

9. "Redactant la proposta de Constitució érem 10 persones. Quatre jutges i sis professors. Un dels jutges, el Josep Maria Miquel Porres, va morir el tres de desembre i em va deixar dit expressament que no l'oblidéssim, per això el dia que es va presentar el text hi havia una cadira buida amb una estelada. Les altres dues jutges prefereixen mantenir la discreció, i això és intel·ligent, perquè seria absurd posar més persones a rebre i que els imposin un càstig; amb un que rebi ja n'hi ha prou".

10. "Molts companys m'han dit que si sóc conscient del que faig: els jutges no podem fer el que no és acceptat pel poder judicial, i això és tenir opinions diferents de la idea monolítica de la indissolubilitat de l'estat espanyol".

stats