Política 03/05/2013

No diràs 'nazisme' en va

Recollim 10 exemples de polítics i personatges públics que, els darrers mesos, han fet comparacions desafortunades entre el règim del Tercer Reich alemany i el sobiranisme català o les protestes socials, com els 'escraches' o les manifestacions d'estudiants

Ara
5 min

BarcelonaLes comparacions entre reivindicacions polítiques i socials i el nazisme són cada cop més recurrents. Els darrers mesos, diversos polítics i personatges públics, especialment de l'esfera espanyola, s'han apuntat al carro de fer assimilacions desafortunades entre el règim del Tercer Reich alemany i el sobiranisme català o protestes socials com els 'escraches' o les manifestacions d'estudiants. Tot seguit recollim 10 exemples d'utilització gratuïta del concepte 'nazisme':

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. L'informatiu de Telemadrid compara Artur Mas amb el nazisme i l'estalinisme. El noticiari madrileny va oferir, fa uns dies, una peça dedicada als eufemismes en el llenguatge polític, una pràctica que només van atribuir als nacionalismes català i basc. La notícia arrencava amb la frase: "La propaganda estalinista ho va crear, els nazis ho van perfeccionar i avui ens apodera i articula sense que molts en siguin conscients". Mentre sonava, apareixien consecutivament les imatges de Stalin, Hitler, tres encaputxats d'ETA i el president de la Generalitat, Artur Mas. "Ningú domina millor la imposició i la perversió del llenguatge que els 'batasunos' d'ETA i el nacionalisme basc i català".

2. García-Margallo equipara el nacionalisme català amb el nazisme i el marxisme. El ministre d'Exteriors va dir al Congrés dels Diputats que el nacionalisme el nazisme i el marxisme són tres ideologies que posen "l'individu al servei d'una idea abstracta": ja sigui "la classe al marxisme, la raça al nazisme i el nacionalisme al servei de la nació absoluta". Un cop engegada la polèmica, el ministre va voler matisar les seves paraules i va assegurar que no volia comparar nazisme i marxisme amb nacionalisme, sinó amb "feixisme", i que les seves declaracions no tenien "res a veure" amb el tema català.

3. Marcelino Iglesias assimila el nacionalisme català amb "l'hipernacionalisme" que va provocar les guerres mundials. En campanya per Pere Navarro durant les passades eleccions del 25-N, l'expresident de l'Aragó va carregar contra el nacionalisme del president de la Generalitat, Artur Mas, i el va arribar a comparar amb l'"hipernacionalisme" alemany i francès de les guerres mundials. "Quan a Europa s'han posat fronteres i han guanyat els hipernacionalismes, hem tingut molts desastres, més de 100 milions de morts", va etzibar Iglesias. El mateix Navarro va qualificar de "poc afortunades" les declaracions del seu company socialista.

4. José Bono: "Quan va començar a ser sospitós ser alemany i jueu, les coses van començar a anar malament". També l'expresident socialista del Congrés va fer un trist favor al primer secretari del PSC durant la campanya electoral del 25-N en fer un paral·lelisme entre el cas català i l'Alemanya nazi en afirmar que "quan va començar a ser sospitós ser alemany i jueu les coses van començar a anar malament", en referència al fet que molts catalans se senten també espanyols.

5. Rodríguez Ibarra compara Artur Mas amb Hitler, Mussolini i Tejero per "atacar" la Constitució. L'expresident socialista d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, va comparar el president de la Generalitat amb els dictadors Adolf Hitler i Benito Mussolini i amb el colpista Antonio Tejero per pretendre "atacar" la Constitució. Ibarra va dir en una entrevista a Antena 3 que si els catalans demanen un referèndum "per decidir ells mateixos, s'estan saltant l'article 1 i 2 de la Constitució espanyola, i quan Tejero se la va saltar va ser un colpista, per tant, quan algú del Parlament català se la salta, també ho és".

6. Un regidor del PP de Rubí converteix Artur Mas en un oficial nazi amb un fotomuntatge.

El regidor del PP a l'Ajuntament de Rubí, Jonatan Cobo Ortega, va penjar al seu compte de Twitter una imatge manipulada del president de la Generalitat, Artur Mas, vestit amb un uniforme de les SS, la policia militar vinculada al nazisme. A la imatge s'hi podia llegir "Artur MaSS" i, al tuit, Cobo va escriure "la història es repeteix", fent referència a la consulta sobiranista.

El regidor també va fer diverses piulades acusant els "naZionalistes" catalans de voler repetir les conseqüències de l'exili que va comportar l'Holocaust jueu de la Segona Guerra Mundial.

Com a conseqüència de les crítiques que Cobo va rebre des de les mateixes files del PP, el regidor va esborrar el tuit amb el fotomuntatge d'Artur Mas i en va fer un altre per demanar disculpes.

7. Javier Mariscal compara la manifestació de l'Onze de Setembre amb "l'època de Hitler". El dissenyador valencià, creador del Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992, es va referir a la multitudinària manifestació de Barcelona aquest dijous en una entrevista a 'El País', i va dir: "Aquell dia de les banderes que semblava l'època de Hitler? Doncs ni idea, no sé ni on era. Quan veig més de deu banderes juntes ja em surten grans. M'és igual si són del Barça o de l'Espanyol, del Reial Madrid o d'on sigui. Uf... Quina mandra i quina tristesa. Són draps estampats".

8. El 'Sieg Heil' de Pedro J. Ramírez

El director del diari 'El Mundo' va carregar contra el mosaic amb una senyera gegant que el Barça va preparar per rebre el Reial Madrid al Camp Nou l'octubre passat. Pedro J. Ramírez va fer un tuit en què deia: "(Sieg Heil!!) Mosaic a la catalana".

9. María Dolores de Cospedal, sobre els 'escraches': "Intentar violentar el vot és nazisme pur". Les declaracions de la secretària general del PP van motivar la resposta del nét d'un deportat al camp de Buchenwald, que en una carta web publicada a través de l'Amical de Mauthausen reclamava una "rectificació immediata" de la dirigent popular o la seva dimissió.

10. L'exrector de la UPF, Josep Joan Moreso, compara els estudiants que es manifesten contra les retallades amb els nazis. Moreso va carregar contra un grup d'estudiants que s'havien aplegat per protestar contra les retallades a la universitat pública, just abans de l'inici d'una conferència dels exministres d'Exteriors d'Espanya, Miguel Ángel Moratinos; de França, Dominique de Villepin, i de Rússia, Igor Ivanov, a la Universitat Pompeu Fabra. L'exrector va assegurar que l'actitud de no deixar sentir les idees dels altres a les universitats és la que van tenir "els nazis a l'Alemanya de Weimar".

stats