ENTREVISTA
Política 09/09/2016

Núria Parlon: "No vull un referèndum sobre la independència"

Entrevista a l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i candidata a primera secretària del PSC

i
David Miró
4 min

Santa Coloma de GramenetNúria Parlon ens rep al seu despatx d’alcaldessa poc després d’anunciar la seva candidatura a les primàries del PSC per triar primer secretari. El discurs és molt calculat. Ara ja no parla només per ella sola, sinó en nom d’un ampli sector del partit que aposta per la renovació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En què es diferencia la seva candidatura de la de Miquel Iceta?

El PSC necessita una renovació en profunditat i una refundació. I estic en condicions de liderar aquest procés. Hem de fer un esforç per reconnectar amb els joves i els moviments socials, per modernitzar el partit, fer-lo més horitzontal i obert.

¿Aquesta modernització comporta algun canvi ideològic o doctrinal?

Hem de recuperar els valors fundacionals d’en Raventós, d’en Pallach, de la Marta Mata. Avui dia hi ha una nova cultura política més enllà dels partits, i hem de teixir aliances amb aquests sectors. Hem de saber ocupar aquest espai orfe de l’esquerra que està per conquerir.

Li recordo que a les últimes eleccions a Catalunya les dues primeres forces eren d’esquerres: En Comú Podem i Esquerra.

Nosaltres som d’esquerres, però si la gent no ens veu d’esquerres, llavors tenim un problema. Ens falta un relat, per això ens hem de renovar.

Ha dit que no descarta un acord amb Iceta. Què vol dir?

Hi ha dirigents que volen una sola candidatura, però jo crec que la militància ha de votar. I jo vull guanyar. El partit necessita recuperar el to vital i, després, òbviament, hi haurà d’haver pactes i integració. I Miquel Iceta és una persona imprescindible en el futur del PSC.

Núria Parlon: “No vull un referèndum sobre la independència”

Què ha fet malament el PSC en els últims temps?

Fa temps que apunto els errors que hem comès, sobretot de comunicació. La reforma de l’article 135 de la Constitució per limitar el dèficit és un d’aquests exemples d’una decisió mal explicada. O no haver tingut convicció per aprovar la dació en pagament. Sempre hem de prioritzar la coherència, perquè si no el problema és que l’esquerra, quan governa, es desdibuixa i desnaturalitza.

Vostè a Santa Coloma ha encapçalat l’oposició a la MAT i es va mostrar crítica amb Barcelona World. ¿Això forma part del canvi de cultura política del PSC que defensa?

Canvi de cultura política i adaptació al cicle econòmic. En el cas de la MAT, s’ha demostrat que no era una infraestructura necessària.

I Barcelona World?

En aquests projectes sovint hi ha falta d’informació i tot s’amaga sota l’argument de la creació d’ocupació. I esclar, ningú pot estar-hi en contra! Però s’ha de fer compatible la creació de llocs de treball i el respecte al medi ambient.

¿A Ferraz la veuen com a massa catalanista?

No. Ferraz és neutral i nosaltres som un partit autònom. Però el PSOE serà més fort si entén la catalanitat del PSC. I hem de revisar el protocol de relacions.

Grup propi, sí o no?

És una opció, però pots tenir la mateixa autonomia sense.

El seu pla per resoldre la qüestió territorial és una reforma de la Constitució que reconegui Catalunya com a nació. ¿Això és viable sentint Rajoy i Rivera? Com els pensen convèncer?

¿I per marxar i portar a terme la ruptura? És també clarament impossible. El PSC no se situarà mai en la via de la unilateralitat. Creiem que hem de canviar les majories al Congrés, i sabem que requereix molt de temps. Els que no volem trencar amb Espanya i la UE treballarem en aquesta direcció, la de la reforma federal i federalitzant. Hem d’intentar que la resta d’Espanya i el nostre partit germà entenguin que aquest és el camí.

Molta gent ho veu inviable i aposta per la independència...

Però un procés de secessió també ha de ser pactat. Estan enganyant la gent dient que la ruptura es pot fer sense pacte. No ens fem trampes. Hem de reiniciar i explorar el diàleg.

Què faran si inhabiliten la presidenta del Parlament?

És desitjable que no succeeixi.

Però i si passa?

Nosaltres defensem el marc legal vigent. I si no ens agrada hem de canviar-lo, però no podem trencar-lo unilateralment. No hem de portar la situació política a aquest extrem i jugar a posicions de màxims. No podem col·lapsar les institucions i el règim democràtic d’aquesta manera. No podem situar les institucions fora de la legalitat vigent.

¿Vostè estaria a favor d’un referèndum d’independència?

Jo no faria un referèndum sobre la independència, perquè abans d’això hi ha un recorregut per conviure. No hi estic a favor.

¿Però considera que Catalunya té dret a decidir el seu futur?

Jo el dret a l’autodeterminació no el comparteixo.

¿Creu que Sánchez ha d’intentar un pacte amb Podem i els independentistes?

Si renuncien temporalment al full de ruta unilateral, sí. Hem de fer possible una majoria sòlida contra el PP, que ha demostrat qui és amb el cas Soria. I si no és possible, doncs la millor opció és anar a unes terceres eleccions sense por.

stats