CANVI DE CICLE
Política 03/08/2014

Junqueras afirma que "no està damunt la taula" que ERC entri al Govern

El líder dels republicans afirma que el paper del seu partit és garantir "que es compleixin els compromisos adquirits" per fer possible la consulta

Efe
3 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, assegura que la probable entrada del seu partit en el Govern de la Generalitat a la tardor "no està damunt la taula" i que garantir que es compleixin els objectius compartits amb CiU, com la consulta del 9-N, es pot seguir fent des de fora de l'executiu català. Segons Junqueras, la possibilitat que ERC pugui entrar en el govern presidit per Artur Mas després de l'estiu per reforçar-lo amb vista a l'organització de la consulta del 9 de novembre "és un tema que no està en cap conversa i que no està damunt la taula".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'agència Efe, ha recordat que "CiU i ERC som partits diferents, encara que confluïm en objectius comuns i en altres coses, cosa que ja té mèrit", per la qual cosa la prioritat d'ERC no és accedir a l'executiu català per ocupar conselleries, sinó garantir "que es compleixin els compromisos adquirits" per fer possible la consulta "i que els ciutadans visquin millor". "Si el president Mas ens demana entrar en el Govern, ho estudiarem", i "si algun dia toca parlar d'això ho farem en una reunió discreta", ha afirmat Junqueras abans d'apuntar que "mentrestant ERC es preocuparà que es compleixin els objectius ja adquirits i de gestionar una realitat molt complexa".

Ha recordat que darrere del procés sobiranista "hi ha la gent, moltes entitats i ciutadans que li donen suport", per la qual cosa, segons el seu parer, no és només sobre CiU i ERC que recau la responsabilitat de liderar-lo, i ha expressat el seu compromís d'"estar atents a les voluntats dels ciutadans per tractar d'acompanyar-les". Sense entrar a precisar els condicionants que ERC posaria a Mas si es produís l'oferta d'entrar en el Govern, "ja que", argumenta, "si el president ens en vol oferir alguna ja ens ho dirà i llavors ho valorarem", ha recalcat que "serem tan útils com la societat catalana vulgui que ho siguem".

No especular amb "plans B"

Per Junqueras "no s'ha d'especular" sobre escenaris futurs ni "plans B" en cas que la consulta no pugui produir-se perquè això la debilita, i encara que admet que és conscient que el seu partit es beneficia d'una tendència electoral a l'alça després de guanyar les últimes europees a Catalunya, veu "irrellevant" si ERC "puja o baixa". "Si perdem escons i això fóra en benefici dels objectius compartits per la nostra societat, jo em sentiria satisfet", ha explicat abans d'insistir que "l'important és que es mantinguin les majories per dur a terme els processos".

Amb l'advertiment encara vigent que ja va fer en la passada campanya electoral europea que si "algú es cansa" o "no s'atreveix" a culminar la convocatòria de la consulta "nosaltres el suplirem" –i que es va interpretar com un avís a Mas–, el líder d'ERC ha considerat que "només hi ha un camí, que és la democràcia, votar".

Per Junqueras, qualsevol proposta que no passi per la consulta o un referèndum "no comptarà amb el suport del poble català" i, en aquest context, ha mostrat el seu escepticisme sobre la viabilitat d'una "tercera via" o d'una proposta d'encaix de Catalunya a Espanya a partir d'una reforma de la Constitució en un sentit federal. "Si el PP i el PSOE volguessin un encaix complirien la llei de finançament [LOFCA], i la incompleixen", ha afirmat, "i algú va dir una vegada que 'pels seus fruits els coneixereu'; doncs bé, ocorre que el fruit que ens ofereixen ja el coneixem, és un fruit amarg i de menyspreu als ciutadans de Catalunya".

Segons Junqueras, "no cal que nosaltres jutgem res perquè l'opinió que tenen els catalans del paper de PP i PSOE no canviarà perquè jo digui una cosa o una altra, és la que és, se l'han guanyada a pols, i res fa pensar que la vulguin canviar".

Cap article impedeix la consulta

Sobre la consulta, ha indicat que "no hi ha cap llei ni article de la Constitució que digui que un referèndum o consulta sigui il·legal". "On diu això? No existeix. Per tant, és evident que no és il·legal, i passa que no desitgen que la fem". En aquest punt s'ha preguntat: "Com pensen impedir que votem? Si hi ha gent fent cua davant una urna, què faran: s'emportaran l'urna o les paperetes? I on ha ocorregut que un govern democràtic es dediqui a prendre les urnes als ciutadans perquè no votin?".

stats