EL PLA D'AJUST
Política 01/05/2011

Oriol Pujol afirma que el Govern reduirà més del 20% el pressupost d'Economia, Territori i Presidència

Les retallades a Ensenyament, Salut, Benestar Social i Família i Seguretat estaran "llargament per sota del 10%", segons el president parlamentari de CiU

Acn
3 min

BarcelonaEl Govern planteja reduir en més del 20% el pressupost de departaments com Territori i Sostenibilitat, Economia i Finances i Presidència per compensar que la disminució dels comptes en els departaments bàsics de l'estat benestar serà inferior al 10%. I és que segons ha explicat a l'ACN el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, la disminució dels comptes d'àmbits com Ensenyament, Salut, Benestar Social i Família i Seguretat estarà "llargament per sota del 10%". Aquesta priorització per part del Govern, segons Pujol, demostra que aquella "acusació fàcil de retallada indiscriminada i sense criteri era només ganes de burxar, perquè s'està posant de manifest que sí que hi ha criteri". El departament d'Economia ha començat ja a exposar als diferents grups les línies mestres dels pressupostos de la Generalitat. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja ha explicat que la suma de les assignacions per a Ensenyament, Salut i Benestar representa el 70% del pressupost, dos punts més que en els últims comptes del tripartit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, segons ha apuntat Oriol Pujol en una entrevista a l'ACN, la reducció en aquests departaments estarà "llargament per sota" del 10%, i el mateix succeirà amb Seguretat, que CiU situa com a pilar bàsic de l'Estat del Benestar juntament amb els tres departaments socials.

Aquests departaments, ha dit Pujol, seran "els menys ajustats" del conjunt del Govern, és a dir, que hi haurà una "discriminació positiva" respecte d'aquestes conselleries "garants" de l'Estat del Benestar, juntament amb Seguretat. En canvi, "surt molt més malparat Territori i Sostenibilitat", per exemple, que el Govern planteja que pateixi una reducció superior al 20%, igual que altres conselleries com Economia i Presidència. Això anul·la, al seu parer, l'acusació de l'oposició d'una retallada lineal i sense criteri.

No es creu el rebuig del PSC als pressupostos

Conscient que el PSC ja ha anunciat que rebutjarà els pressupostos de la Generalitat per la reforma de l'impost de successions que ha portat a terme el Govern, Oriol Pujol ha assegurat que no es creu aquesta negativa dels socialistes catalans. "Siguem clars, amb una abstenció del PSC, que els permetria dir que no han donat suport, els pressupostos prosperen", ha subratllat.

Precisament per això, CiU treballa amb tots els escenaris d'acord, i fins i tot ha considerat que hi haurà més d'un i de dos partits amb "capacitat per tirar endavant els pressupostos". Pujol ha explicat que hi ha moltes maneres per aconseguir acords amb els partits, i fins i tot es pot "trossejar" el projecte.

"Tot és qüestió de la voluntat política i de la perspectiva amb la qual vulguin encarrilar els partits la seva acció política durant la resta de legislatura", ha resumit. El número dos de CDC ha opinat que algunes forces polítiques van adonar-se que "no van jugar prou bé" en el debat d'investidura i encara estan buscant el seu espai. De fet, ha assegurat que aquests partits, ERC i PPC però també el PSC, estan actuant ja "amb molta més responsabilitat" als passadissos del que sembla públicament, i ha celebrat que "no caiguin en la posició d'aquell decàleg d'oposició que consisteix en dir que no a tot".

Ajustos malgrat les municipals

Pujol ha defensat els ajustos que ha hagut d'emprendre el Govern, i ha remarcat que si CiU plantegés la seva actuació en termes electoralistes, "s'hauria quedat de braços creuats com la resta de comunitats". Ha respost així les crítiques de l'oposició, que ha acusat l'executiu d'ajornar les retallades en matèria de salut, per exemple, per la proximitat de les eleccions municipals.

Segons ell, el president de la Generalitat, Artur Mas, ja va advertir en el "minut zero" de legislatura que l'ajust afectaria tothom, "que es prioritzaria i que no seria igual per a tothom, però que n'hi hauria per a tothom". "Això és tot menys un excés de tàctica o de programar les accions en funció de la contesa electoral", ha reblat.

Fins i tot, ha argumentat que el fet que s'hagin conegut les propostes de reducció dels diferents centres hospitalaris demostra que l'actitud del Govern "no respon en cap cas a voler amagar aquestes decisions i voler passar de puntetes per salvar les eleccions del 22 de maig". "Em sento orgullós d'un Govern que està entomant els problemes directament i sense dilacions", ha assegurat.

És més, ha afegit que passa això a Catalunya i no a la resta de comunitats perquè el Govern ha cregut, ha dit, que "no calia submergir-se en un excés de tàctica política". L'executiu és conscient, ha continuat, que faci el que faci serà criticat, i ha posat l'exemple de salut. "Si s'inicia un procés on els centres poden explicar com faran l'ajust, se'ns critica perquè poden opinar al marge d'altres agents, entitats i partits polítics; si s'obre una ronda de contactes amb els partits i altres agents també. Ja hem assumit que la crítica ens vindrà fem el que fem", s'ha queixat.

stats