ETA
Política 09/12/2010

Esquerra es felicita per l'absolució d'Otegi i en reclama la llibertat

Joan Ridao reclama un cessament total de la violència a ETA, però exigeix també al govern espanyol que derogui la Llei de partits i el pacte antiterrorista per assolir la pau

Redacció
2 min

BarcelonaLa notícia de l'absolució d'Arnaldo Otegi, Joseba Permach i Joseba Álvarez per part de l'Audiència Nacional ha estat celebrada dins d'Esquerra, formació que ja havia criticat el procediment obert, tot i que els seus dirigents reclamen nous gestos. Segons el seu secretari general, Joan Ridao, el govern espanyol ara ha de retornar a la via política per superar el conflicte a Euskadi i derogar la Llei de partits i “un pacte antiterrorista que és excloent i dubtosament democràtic”. Igualment, ha reclamat l'alliberament d'Otegi, que “ha estat jutjat simplement per motius polítics”, però també ha exigit “un anunci de cessament total, permanent, definitiu, unilateral de la violència” de la banda armada, malgrat que “ni la persecució policial, ni la debilitat operativa d'ETA ni la pressió de col·lectiu de presos per si sols acabaran amb el fenomen de la violència al País Basc en termes de derrota total”. Per aquest motiu, ha titllat d'“inoportú” un “cert tacticisme” i un “càlcul partidista” de certes formacions que rebutgen el diàleg i que podrien fer fracassar el procés de pau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el vicepresident en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha titllat de paradoxal que es volgués fer passar per enaltiment al terrorisme “un discurs en el qual [Otegi] anunciava que l'esquerra abertzale optava per a via exclusivament política per a la resolució del conflicte basc”. Carod ha recordat que va “parlar telefònicament amb el mateix Arnaldo quan ell estava preparant la seva intervenció” per “animar-lo a parlar amb claredat a favor de la via política”. Després de la sentència, el vicepresident assegura que és “normal” que l'Audiència Nacional dictamini que “defensar la via democràtica, en una democràcia, no és cap delicte” i, com Ridao, ha exigit l'alliberament d'Otegi.

stats