Política 27/03/2017

Rull xifra en més de 10.000 milions les inversions pendents de l'Estat a Catalunya en infraestructures

Marta Pascal (PDECat) titlla d'"operació maquillatge" l'acte de Rajoy sobre infraestructures demà a Barcelona, mentre que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, reclama "propostes concretes" al president espanyol

Gerard Pruna / Agències
3 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull

Barcelona / BilbaoEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha quantificat en diners les promeses en matèria d'infraestructures que els diferents governs espanyols no han complert amb Catalunya. La xifra és de 10.000 milions d'euros, 2.195 milions dels quals corresponen a promeses sobre infraestructures viàries, 3.890 milions a obres pendents de l'agenda catalana del corredor mediterrani i 3.461 milions que hi ha pendents per complir íntegrament amb les promeses del pla de Rodalies. Total, més de 10.000 milions de "promeses que s'han fet una, dues, tres i mil vegades" en els últims anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller Rull ha fet aquestes reflexions en el transcurs de la seva intervenció davant el fòrum Tribuna Barcelona que organitza el diari 'La Vanguardia', la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País i l'Associació Espanyola de Directius (AED) la vigília que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, torni a Barcelona per anunciar un paquet d'inversions en infraestructures.

En la seva conferència, 'Quines infraestructures per a quin país?', el conseller ha posat sobre la taula diferents promeses del govern espanyol en matèria d'infraestructures que s'han anunciat les últimes dècades per diferents governs espanyols i que no s'han complert, per això ha advertit que les promeses de Rajoy tenen "un dèficit clamorós de credibilitat i de confiança". I sobre el corredor mediterrani ha denunciat que des de l'Estat es pretengui fer-lo passar per Madrid com si res: "El centralisme porta a l’absurditat que la manera més ràpida de connectar ferroviàriament Barcelona i Alacant ja no és la línia recta sinó el triangle, passant per Madrid".

Doncs ahir mateix el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va fer una piulada a Twitter que reforçava la tesi de Rull:

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal

Marta Pascal

Des del PDECat també s'han referit a la visita de Rajoy. La seva coordinadora general, Marta Pascal, ha dit que aquest acte forma part d'una "operació maquillatge" per encobrir els "incompliments sistemàtics" de l'Estat.

En roda de premsa després de la reunió de l'executiva, Pascal ha demanat al govern espanyol que no "prengui el pèl" als catalans. "No ens vinguin a donar quatre pastanagues, quan és evident que l'Estat ha incomplert reiteradament" les seves promeses, ha apuntat. Uns incompliments en inversions que, ha argumentat, expliquen en part la desconnexió entre la societat catalana i les institucions espanyoles.

Segons Pascal, no té sentit que Rajoy vingui a anunciar noves inversions, quan "de tot allò pendent el més calent és a l'aigüera i absolutament parat". Així, ha recordat que es deuen, entre altres, millores a Rodalies i els diners de la disposició addicional tercera.

Miquel Iceta

Des de Bilbao, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat a Rajoy que faci "propostes concretes" en la seva visita a Catalunya d'aquest dimarts, i afirma que, "des del govern d'Espanya es van emetent missatges a favor del diàleg" que espera que "vinguin acompanyats d'alguna cosa més que de paraules i gestos". "Jo sempre he defensat que els presidents dels governs d'Espanya visitin Catalunya més sovint i, si a més ho fan per anunciar inversions llargament reivindicades, millor", ha afegit.

En aquest sentit, ha assenyalat que l'executiu del PP en els últims cinc anys "no ha practicat el diàleg amb les institucions catalanes". "Recentment ha anunciat que està disposat a fer-ho i jo espero que així sigui. I espero que, al marge dels anuncis que puguin produir-se, la voluntat de diàleg del govern d'Espanya es concreti i aconsegueixi portar també a la taula al Govern. El líder dels socialistes catalans ha dit que, "si algun retret fa als dos governs, és la seva incapacitat de dialogar des d'almenys l'any 2011". "Si arribés aquest acord ara, seria molt benvingut", ha manifestat.

"I si demà el president del Govern fa propostes concretes, les analitzarem i valorarem, i segurament, les saludarem. Perquè, no només és que no hi hagi hagut diàleg, sinó que a més no hi ha hagut cap tipus de proposta per part del PP fins avui que no sigui senzillament posar en mans dels tribunals la qüestió. Per tant, si al marge d'inversions o dels anuncis que es vulguin fer, hi ha línies concretes sobre les quals es pugui després treballar, millor que millor ", ha conclòs.

Aquest dilluns, el nou president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha assegurat que el president espanyol portarà dimarts "bones notícies" a Catalunya i anunciarà "inversions importants i necessàries que des de fa temps s'havien de fer a Catalunya".

stats