Política 17/05/2015

Aznar reclama combatre els nacionalismes "deslleials" amb "totes les conseqüències"

L'expresident espanyol evita mencionar Rajoy en el míting central de campanya a Madrid i reclama "continuïtat històrica" al PP

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La candidata a l'alcaldia de Madrid, Esperanza Aguirre, amb José María Aznar, Ana Botella i Cristina Cifuentes en l'acte central de campanya al parc de Madrid Río, que ressegueix el Manzanares. EFE

MadridMadrid ha reunit aquest diumenge, en l'acte central de campanya, l'ala més dura del PP. L'expresident espanyol José María Aznar ha tancat un míting obert per la candidata del PP a l'Ajuntament de la capital espanyola, Esperanza Aguirre, en què ningú ha reivindicat en cap moment la tasca de l'actual president espanyol, Mariano Rajoy, exceptuant la fins ara delegada de l'executiu central a Madrid i candidata a la Comunitat, Cristina Cifuentes. Però només de passada. I és que Rajoy i Aznar, que representen ara mateix visions diferents del partit, no es creuaran ni un moment durant tota la campanya electoral fins al 24-M. L'explicació oficial a Gènova és que "cal repartir esforços", però l'oficiosa, tal com s'ha vist aquest diumenge a Madrid, és que representen també segments molt diferents de l'electorat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Madrid, doncs, avui ha tocat reivindicar el llegat d'Aznar, com a "referent moral" del partit. Així ho ha fet Aguirre, que ha assegurat que si va tornar a la política va ser per abanderar "els valors del PP" de l'expresident espanyol. Cifuentes, en canvi, ha reivindicat la forma de governar d'Aznar, que va treure Espanya de la crisi "arribant a pactes, que és la forma de governar del PP". En aquest sentit, l'expresident espanyol ha reclamat votar el PP per evitar "governs dèbils com el d'Andalusia" i ha insistit que les majories absolutes "són bones" i democràtiques.

Les quatre "idees bones" d'Aznar: continuïtat, estabilitat, perseverança i renovació

Però el primer missatge d'Aznar ha estat en contra de Catalunya. "A Espanya, de tant en tant, tenim algun problema amb uns nacionalismes que busquen la ruptura, que busquen la confrontació, que busquen la divisió, que són deslleials i insolidaris", ha dit. Considera que toca dir a aquests nacionalismes que "no poden saltar-se gratuïtament la llei". "I si algú té dubtes, tenim l'obligació d'aclarir-los amb totes les conseqüències i garanties per a l'exercici dels drets constitucionals dels espanyols", ha afegit.

Considera que aquest punt és un dels quatre pilars que Espanya necessita ara mateix, una de les "idees bones" que Aznar té clares: continuïtat, estabilitat, perseverança i renovació. Una "continuïtat històrica" en el projecte del PP en què no caben ni experts ni frívols i tampoc els greuges a la seva dona, Ana Botella, que marxa de l'Ajuntament de Madrid sense cap tipus de reconeixement. Aznar ha convertit el míting en un homenatge a Botella, però també a ell mateix. Creu que arriba a Madrid amb "els deures fets", havent passat ja per Pozuelo de Alarcón, Boadilla del Monte, Saragossa, Logronyo i Àvila. Reivindicant en tot dues idees, que en la gènesi del partit hi és ell i que el PP ha de defensar dues coses per sobre de tot, la llibertat i la unitat d'Espanya.

Els "encerts i errors" del PP

Aznar han reivindicat, amb "els seus encerts i errors", el full de serveis "impressionant" en favor de les llibertats que el seu PP ha llegat a l'Estat. Considera que pot presumir de ser l'únic president espanyol d'haver deixat una "Espanya més pròspera". "El PP ha salvat dos cops l'estat del benestar de la bancarrota", ha afegit. En aquest sentit, creu que Madrid ha de marcar el camí per a Espanya i ha fet una crida al PP a reafirmar els seus principis, polítiques i actituds per "deixar clar i dir alt" el que vol i "per a quin objectiu ho vol".

Front comú contra els "revolucionaris de saló"

El míting ha coincidit amb la publicació de l'enquesta d''El País', que anuncia un empat tècnic a l'Ajuntament de Madrid entre el PP i Ara Podem, integrat per Guanyem i Podem. En aquest sentit, tant Aguirre com Aznar han basat la major part del seu discurs a carregar contra la formació liderada per Pablo Iglesias. "Podem, malgrat que ara es disfressi de moderat, ho ha dit mil cops i de forma molt clara: creu que la Constitució de la concòrdia és un cadenat que cal trencar per portar el règim bolivià a Espanya", ha dit Aguirre. "Qui ha dit que la Constitució no serveix? Caldrà renovar-la, però la base essencial no la poden trencar a coces quatre revolucionaris de saló importats de Veneçuela", ha afegit Aznar, que ha assegurat que Iglesias reivindica un procés constituent a tot l'Estat que inclogui l'autodeterminació "per carregar-se Espanya".

Botella carrega contra Aguirre davant d'Aznar

El clima ha estat més que tens entre l'actual alcaldessa de Madrid i Aguirre. Dos dies després d'haver deixat plantada Botella en l'acte oficial a la plaça Cibeles per la festa de San Isidro, la candidata del PP a l'Ajuntament ha volgut salvar els mobles reivindicant la gestió "extraordinària" de la dona d'Aznar al capdavant del consistori, però ha dit que es presenta perquè Madrid "sigui més lliure" i perquè hi hagi "menys impostos". Botella, al seu torn, li ha contestat que "més lliure, ho dubta" i ha afirmat que els impostos baixaran perquè ja ho ha fet ella. "Esperanza, al novembre veuràs com baixen els impostos perquè nosaltres ja hem abaixat els impostos", ha precisat.

A tall d'anècdota, a Aguirre li ha agafat un atac d'al·lèrgia quan havia de defensar els principis del PP.

stats