Política 26/07/2016

ERC deixa senadors al PDC perquè intenti fer grup al Senat

El PP no vol que el facin i deixa senadors al PNB però no als convergents. A més dels republicans, els han cedit senadors Bildu i els regionalistes canaris

Ara
3 min
Josep Lluís Cleries, en una imatge d'arxiu / ARA

MadridCDC va obtenir només dos senadors electes el 26-J que s'han sumat als dos que ja tenia per designació autonòmica. Quatre actes queden molt lluny de les deu necessàries per tenir grup al Senat. Davant el risc de veure's al mixt i perdre visibilitat i subvencions a la cambra alta, el Partit Demòcrata Català ha recorregut als préstecs de senadors. ERC, que en té 12, n'hi deixarà dos, Bildu un i dues formacions regionalistes canàries (CC i l'Agrupació Socialista de la Gomera) dos i un respectivament. Els republicans, que tindran grup, fan un gest amb els seus socis de govern, i bascos i canaris volen evitar que el grup mixt els col·lapsi per tenir garantides més quotes legislatives i d'intervencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP no voldria que el PDC tingués grup a la cambra baixa. Al·lega que un grup amb quatre senadors no és operatiu perquè no podrà atendre tots els debats i comissions. El reglament estableix que el grup s'ha de formar amb deu senadors i que si en perd i acaba amb menys de sis es dissol. El PDC ha pactat amb ERC evitar aquest escenari. Així, segons fonts parlamentàries, els dos senadors republicans entrarien i sortirien a cada període de sessions per evitar la dissolució del grup demòcrata que encapçala l'exconseller Josep Lluís Cleries. Caldrà veure si la mesa, on la majoria la formen el PP i el PNB, a qui els populars van cedir un lloc, ho accepta.

El PP sí que facilitarà que el PNB pugui tenir grup parlamentari propi al Senat, però no va voler ser benevolent amb CDC, segons ha avançat el portaveu popular a la cambra alta, José Manuel Barreiro, aquest dimarts, l'últim dia del termini perquè es registrin els grups.

En una entrevista a RNE, Barreiro ha admès que no facilitar la concessió de grup propi a CDC té a veure amb una qüestió de "principis", després que el partit s'ha refundat com a Partit Demòcrata Català i s'ha definit com a "independentista", i també amb un aspecte tècnic del reglament de la cambra. El PNB en disposa de sis, de manera que podria funcionar només amb aquests quatre anys, però CDC només en té quatre.

Així, mentre CDC assegura que fins i tot per al PP seria estrany que els convergents anessin al grup mixt en lloc de tenir grup propi, Barreiro ha replicat que si finalment és així (podrien rebre el suport d'altres partits) serà per "una qüestió de representativitat", però en cap cas dependrà del PP.

En el cas del PNB, el portaveu al Senat ha argumentat que facilitar-los la consecució del grup és una qüestió de "cortesia parlamentària", i que en altres ocasions ha estat el PSOE qui ho ha permès. No obstant, no ha dit explícitament que aquesta ajuda sigui un préstec de senadors populars per registrar aquest dimarts el grup. A més, ha al·legat que hi ha una "diferència important" entre el paper del PNB a l'Estat i el de CDC i ERC, que volen un referèndum independentista. Els republicans no necessiten ajuda per formar grup al Senat, ja que el tenen assegurat.

I al Congrés?

Barreiro ha volgut distingir entre la situació de CDC al Senat i al Congrés, on serà la mesa qui decideixi si els convergents poden tenir o no grup propi, tot i que no han arribat al 15% dels vots a les quatre províncies catalanes, un requisit per tenir-lo.

Tot i això, tot dependrà de la "interpretació" d'aquesta norma, ja que si és laxa els convergents podrien tenir grup propi, una situació que el PP sí que avalaria. El cert és que això podria donar-se, si es confirma el pacte entre el PP i CDC. Les alarmes van disparar-se quan, en les votacions per constituir el ple, els vicepresidents del PP i Ciutadans van rebre 10 vots més que Ana Pastor, escollida presidenta de la cambra. Això significa que 10 dels 25 diputats que van abstenir-se sobre la presidència en segona volta (ERC, CDC, PNB, Bildu i CC) van votar candidats de PP i C's a les vicepresidències. El líder convergent a Madrid, Francesc Homs, ha negat aquest acord.

stats