DEBAT D'INVESTIDURA
Política 09/11/2015

L'oposició censura el discurs de Mas i lamenta que no hagi fet autocrítica en corrupció

Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP titllen la intervenció del candidat a la presidència de "victimistes", "cíniques" i "zero creïbles"

Laia Vicens / Roger Tugas
4 min
Artur Mas saluda Miquel Iceta abans de començar el debat d'investidura

Carlos Carrizosa (Ciutadans)

"És un president esgotat, resignat i fracassat"

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha qualificat Mas de ser un president "esgotat, resignat i fracassat" i l'ha criticat per haver fet "zero autocrítica" de les seves polítiques els últims cinc anys. Ara bé, el que més ha sorprès a Ciutadans, ha dit, és que Mas "no hagi estat capaç en una hora i mitja de dir la paraula corrupció" malgrat tenir "el seu tresorer a la presó i liderar el partit del 3%", segons ha recordat.

Carrizosa ha criticat també que, segons les paraules "victimistes" de Mas, sembli que Catalunya "no té competències" i que CDC no hagi "participat" en alguns governs espanyols. El dirigent de C's ha recordat que tot i el "mantra habitual del mandat democràtic", els independentistes van perdre el plebiscit. "Mas no té un projecte més enllà de la independència", ha conclòs Carrizosa.

Eva Granados (PSC)

"Mas és el major problema per al futur del país"

La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha lamentat que Artur Mas és un "candidat que no sap on va i arrossega les institucions i la ciutadania no sabem ben bé on", ja que ha defensat un "projecte independentista mancat de credibilitat i sense un mandat democràtic". Els socialistes, de fet, asseguren que el 27-S el sí no va guanyar el plebiscit: "La majoria no volem la independència". Quant al projecte social, Granados creu que "en situació de desconnexió és impossible de complir".

La dirigent del PSC, per tant, creu que "Artur Mas és el major problema per al futur polític del país", ja que l'ha portat "a la divisió" i "lluita només per la seva supervivència personal", amb la "desconnexió de la majoria social de Catalunya i de l’estat de dret". Així, ha identificat la intervenció com un "míting cansat de to baix de promeses del que no han fet en cinc anys" i fins i tot "ha anunciat el desplegament de lleis a les que la CUP no ha votat ni hi dóna suport. "Ha anunciat lleis plenes de cinisme que semblaven socialdemòcrates o d’esquerres que Artur Mas no impulsarà mai, estan lluny del seu ideari", ha criticat, com també ha atorgat "zero credibilitat en transparència el cap d’un partit amb les seus embargades".

Així, Granados ha identificat un "polític derrotat i fracassat que ha usat el victimisme, en cap cas el diàleg", mentre que ha reclamat "un president per lluitar contra les desigualtats, afrontar les reformes i negociar un millor encaix amb Espanya, i Mas no és aquesta persona".

Joan Coscubiela (Catalunya Sí que es Pot)

"Cínic i carent de tot tipus d'autoritat moral"

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha carregat durament contra el discurs d'Artur Mas. "És una intervenció carent de tot tipus d'autoritat moral", ha afirmat Coscubiela, que també ha titllat el discurs de "profundament cínic". El dirigent ecosocialista ha criticat que Mas hagi "obviat completament" els casos de corrupció que esquitxen el seu partit. "És increïble: s'ha autoproposat com el líder a favor de la transparència", ha dit, lamentant que hagi definit un "país inexistent".

A més, Coscubiela ha dit que és "esperpèntic" que Mas hagi proposat la creació d'un banc central català de manera "unilateral". Amb un to irònic, ha opinat que Mas ha parlat com ja com a expresident de la Generalitat, perquè ha plantejat "totes les coses que cal fer quan ell no ho ha fet".

Enric Millo (PP)

"Mas ha semblat un afiliat més de la CUP"

El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha afirmat que ha vist un "candidat agònic i desesperat" durant el discurs d'Artur Mas d'inici del debat d'investidura. Així, ha lamentat que el candidat de Junts pel Sí ha fet un parlament plagat de "cinisme, perquè segueix buscant enemics externs per tapar la incapacitat pròpia de resoldre els problemes de Catalunya", i de "resignació, perquè és incapaç de buscar altres suports per no oferir-se de manera indigna i arrossegant-se a la CUP, un partit que defensa un model econòmic i social que no té res a veure amb el de Mas". I és que, segons Millo, Mas ha semblat "un afiliat més de la CUP fent un discurs que agradi a les orelles de la CUP".

D'aquesta manera, el dirigent popular assegura que el president de la Generalitat en funcions ha "torpedinat els pocs ponts que quedaven entre Espanya i Catalunya", ja que ha demostrat que "té un sol objectiu, la separació de Catalunya de la resta d’Espanya", motiu pel qual està "instal·lat en un carreró sense sortida que no porta enlloc". "Ja n’hi ha prou d’eufemismes, el que ens està oferint és una declaració unilateral d'independència amb el suport de la CUP per trencar i dividir la societat catalana", ha insistit, i ha subratllat que Mas és un "president que s’havia presentat com el president 'business friendly' i ara és el president 'campi qui pugui'".

Per això, li demana "que renunciï i abandoni, el full de ruta i l’aspiració de liderar el Govern", i ha fet una "crida a membres de CDC que aquest matí no els hem vist contents i que volen un futur diferent de Catalunya".

stats