LES FINANCES DELS POPULARS
Política 18/01/2016

El PP s’estreny el cinturó a Catalunya pels mals resultats

El partit acomiada personal i tanca la meitat de les seus de Barcelona

Gerard Pruna
3 min
La nit electoral del 20-D tot eren cares llargues al PP. L’encadenament de desfetes del 2015 ha obligat els populars a Catalunya a ajustar les finances acomiadant personal i abandonant seus de districtes.

BarcelonaDesprés d’anys predicant les bondats de l’austeritat, al PP a Catalunya li ha arribat l’hora d’aplicar-se-la. L’encadenament de mals resultats en les eleccions municipals del maig, les catalanes del 27-S i les espanyoles del 20-D ha obligat la formació que encara presideix Alícia Sánchez-Camacho a estrènyer-se el cinturó. La setmana posterior a l’última cita amb les urnes, a la seu del carrer d’Urgell es vivia una jornada de tensió. No només per haver passat d’11 a 4 diputats al Congrés, sinó perquè el partit feia arribar a una vintena dels seus treballadors una carta en què els comunicava l’acomiadament. Entre els afectats hi havia secretaris del partit, membres de l’equip de comunicació, responsables de xarxes socials i, fins i tot, el xòfer del líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és l’únic pas que han fet els populars per intentar adaptar-se al limitat pes institucional que tenen actualment. També al mes de desembre es va culminar el procés de tancament de seus de districte a Barcelona, una operació que des de la direcció no quantifiquen però que, segons admeten, suposa un “gran estalvi” en lloguers. De les deu seus que tenien fins ara -a més de la central-, els populars s’han quedat només amb cinc: Sants, les Corts, Gràcia, Nou Barris i Sant Martí, algunes de les quals han hagut de fer lloc per acollir els seus companys d’altres districtes que s’han quedat sense local propi. És el cas, per exemple, de la de les Corts, que ara utilitzen també els militants de Sarrià i de l’Eixample, o la de Gràcia, que ha hagut d’acollir també els populars d’Horta.

La retallada és conseqüència de la pèrdua de pes del PP a les institucions catalanes. Des del maig, els populars han passat de 473 regidors a 214 -han perdut pel camí els governs municipals de Badalona i Castelldefels- i de 19 diputats al Parlament a 11. Només la desfeta a la cambra catalana ha suposat una pèrdua de 947.208 euros anuals sobre la subvenció que el PP rebia fins ara com a grup. Dels 2.283.148 euros que percebia la passada legislatura, ha passat a 1.334.940. Dins del pla dissenyat per reduir despesa, la direcció ha inclòs també un capítol destinat a ressituar molts dels diputats que van perdre el seu lloc al Parlament. Així, Rafa López és assessor a la Diputació de Barcelona, mentre que poc després de les eleccions del 27-S Pere Calbó i Sergio García van trobar feina a la Delegació del govern central a Barcelona en un moviment que ha obligat a acomiadar també els que ocupaven abans aquests llocs i que podria quedar en no res si el PP no entra finalment al nou govern espanyol després de les negocacions per a la investidura. Els càrrecs públics van molt cars, i al partit ja hi ha veus que critiquen també l’acumulació de càrrecs d’Albiol, que, a més de ser el líder al Parlament i únic aspirant per ara a presidir el partit quan se celebri el congrés, ha ocupat la plaça de senador autonòmic que corresponia als populars.

La por a unes noves eleccions

Davant d’aquest escenari, el partit observava amb preocupació unes noves eleccions a Catalunya que, a més de suposar una despesa extra, podrien comprometre encara més els resultats dels populars. Per això, molts van respirar alleujats després de l’acord entre JxSí i la CUP. Les eleccions, a més, comportaven un repte afegit per a Albiol, que, tot i que actua com a president in pectore del PP a Catalunya, encara no ha sigut escollit com a tal, i hauria vist compromès el seu lideratge si hagués tingut un altre mal resultat a les urnes abans del congrés que el partit preveu celebrar a la primavera, un cop s’hagi aclarit el panorama a Espanya i el PP hagi celebrat el congrés estatal. El que passi amb Rajoy, diuen fonts del partit, condicionarà la tranquil·litat a Catalunya. Si governa i es manté president, Albiol ho té fet. Si hi ha relleu a Génova, a Urgell hi haurà guerra.

stats