Política 03/11/2013

El PSC creu que la consulta té més possibilitats amb el PSOE governant

Maurici Lucena admet que "és molt difícil" que amb el nivell de suport popular que hi ha a l'autodeterminació a Catalunya, la consulta no s'acabi fent a "mitjà o llarg termini"

3 min

Pocs dies després de les discrepàncies evidenciades al Congrés entre socialistes catalans i espanyols sobre el dret a decidir, el PSC ha deixat avui clar que "no renunciarà" a la consulta sobre la sobirania nacional de Catalunya i ha confiat que si el PSOE governa el 2015, serà "més probable" que s'acabi convocant. En una entrevista amb l'agència estatal Efe, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, s'ha mostrat convençut que "és molt difícil, amb la consciència nacional que existeix a Catalunya i havent-hi un 80% de catalans a favor de la consulta, que la consulta no s'acabi celebrant a mitjà o llarg termini". Ara bé, ha deixat clar que considera un "engany massiu" que CiU i ERC diguin que tindrà lloc el 2014, quan, segons ell, "en privat" admeten que no serà possible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Que necessitarà temps? Sí. Però al final, en la vida, hi ha coses que cauen pel seu propi pes, i aquesta n'és una. Nosaltres no renunciarem a la celebració d'una consulta", ha avisat. Encara que ha admès que "el que faci el PSOE està per veure encara", ha suggerit que la consulta, "tal com es planteja majoritàriament a Catalunya, amb seguretat, és molt més probable que s'acabi celebrant amb un govern del PSOE −si guanyés el 2015− que amb un del PP".

"I ara diré una cosa més atrevida −ha prosseguit−. Crec que existiria en potència la probabilitat que el PSOE, si governés, acabés acceptant la celebració d'una consulta, que ells diguessin que en realitat no és el dret a decidir, que simplement és una consulta en la línia de les tesis de Francesc de Carreras". Lucena s'ha referit així a la recent compareixença del catedràtic de dret constitucional de la UAB, el qual a la comissió d'estudi sobre el dret a decidir del Parlament va assegurar que és possible convocar una consulta a Catalunya mitjançant l'article 92 de la Constitució, encara que únicament amb caràcter consultiu.

No al dret a decidir; sí a la consulta

"Jo un raonament d'aquest tipus en el PSOE el veig probable si governés, dient que no és dret a decidir, que no és dret d'autodeterminació, el que seria una sortida política per resoldre aquest conflicte. Això ho veig totalment factible", ha reiterat.

Precisament, el ple del Congrés va aprovar aquesta setmana una moció d'UPyD, amb els vots a favor del PP i del PSOE i l'abstenció del PSC, que va proclamar que el "dret a decidir" és de tot el poble espanyol i que "sota cap concepte" una part de la ciutadania pot decidir sobre l'organització territorial de l'Estat. "Si el PSOE no li vol dir dret a decidir, què hi farem, però el PSC li seguirà dient així. Però em sembla −ha assenyalat Lucena−, per la pressió que ara existeix a Catalunya, que cal donar una sortida política que passa, inevitablement, per una consulta al poble català".

Un referèndum la pregunta del qual ha de ser "clara i políticament vinculant, i si és clara, ha de ser inequívoca i no portar a la confusió". Ara bé, per ell, "sens dubte", la consulta ha de donar possibilitat d'optar pel model de reforma federal que defensa el PSC.

Que proposin els independentistes

"En relació amb les altres preguntes que s'incloguin o com es defineix la resta de la pregunta, han de ser els independentistes els que proposin i després ja es negociarà amb Govern espanyol", ha dit Lucena, que ha recordat que la pregunta ha de ser "el tema fonamental i clau" de negociació i acord entre governs i "no una imposició per a cap de les dues parts".

En aquest sentit, ha lamentat que "les presses d'ERC i CiU faran que fracassi la possibilitat de fer una consulta d'hora, ja que el que volen és imposar i, com ERC, anar al xoc de trens". "El gran drama i la paradoxa és que CiU, ERC, ICV i CUP, amb el seu horitzó inamovible del 2014 sí o sí, faran que segur que el 2014 no se celebri una consulta i dificultaran que s'acabi celebrant", ha advertit Lucena. Per això, ha criticat "l'intolerable intent d'engany massiu" als catalans per part de CiU i ERC, que "en privat assumeixen amb total naturalitat que el 2014 no serà possible celebrar la consulta, però públicament mantenen el miratge que es farà".

"No és manera de fer les coses", ha postil·lat. "Si alguna cosa ens ensenyen els casos d'Escòcia i el Quebec és que cal perseverar i que aquest tema, per la seva transcendència i naturalesa, necessita temps. És un error determinar la data i imposar la pregunta, perquè estàs donant l'excusa perfecta al Govern perquè et digui que no", ha conclòs.

stats