Política 30/09/2016

El PSC defensa Sánchez i acusa els crítics de voler "segrestar la democràcia"

El socialistes catalans carreguen contra les dimissions al PSOE i demanen celebrar primàries i un congrés per "donar la veu a la militància"

Marc Toro
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en la reunió de l’executiva del partit, ahir.

Barcelona"El PSC coincideix plenament amb la posició política de Pedro Sánchez". Aquestes són les paraules amb què l'executiva dels socialistes catalans ha marcat oficialment la seva posició en la crisi oberta al PSOE. En un comunicat difós aquest divendres es destaca "la necessitat d’unitat, serenitat i respecte entre els companys i les companyes" i es defensa la voluntat de Sánchez de "constituir una majoria alternativa capaç de substituir el govern de Mariano Rajoy i del PP".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció del partit també deixa clar a l'escrit que avala la convocatòria de primàries i d'un congrés posterior perquè sigui la militància qui "decideixi el futur del socialisme espanyol", tal com defensa el secretari general.

Que el PSC fa costat a Sánchez enfront d'una "situació greu, una situació mai vista en un partit com el PSOE", ja ho havia avançat aquest dijous la secretària d'organització dels socialistes catalans, Assumpta Escarp. "Davant un conflicte d'aquesta naturalesa, creiem que és el moment de donar la veu a la militància", va dir Escarp en declaracions al Parlament, que va qualificar les 17 dimissions a l'executiva del PSOE –com ara la de la representant del PSC Carme Chacón– de "maniobres per intentar dilatar" el procés congressual ja iniciat per Sánchez després de les eleccions al País Basc i Galícia.

"No hem de segrestar la democràcia", va clamar Escarp, per insistir: "Cal continuar amb el procés congressual que ja estava obert i amb el debat de les propostes". La dirigent del PSC va deixar clar que només "fomentant el debat" i donant la veu als militants, "aquells que van escollir Pedro Sánchez com a secretari general", es podrà resoldre la crisi a Ferraz. Aquesta serà, va concloure, la posició defensada pel PSC en el comitè federal del PSOE d'aquest dissabte, que es preveu dels més tensos de la història del partit.

Pedro Sánchez resisteix el primer assalt del sector críticEl cap de files del PSC al Parlament, Miquel Iceta, es va expressar en termes molt semblants després de la seva intervenció en el debat de la qüestió de confiança. "Quan un secretari general diu que cal encetar un procés per donar veu als militants, se li ha de fer cas", va dir, i va rebutjar "qualsevol cosa que vulgui entorpir la celebració del congrés" proposat per Sánchez. En aquest sentit Iceta va carregar contra les dimissions a l'executiva del PSOE –també contra la de Chacón–, que va qualificar d'"absolutament innecessàries". Respecte a la discussió sobre qui té el poder ara mateix al partit, Iceta es va limitar a dir que "la veritable autoritat són els militants".

Després d'apostar per la "llibertat d'expressió total i absoluta" i respectar "que la gent discrepi", va demanar que es facin "propostes polítiques i no adhesions personals". "Jo dono suport a Pedro perquè coincideixo amb el seu plantejament", va dir, en referència a la recerca d'un govern de majoria alternativa per fer fora el PP. Malgrat la "divisió profunda" que ha provocat aquest tema al PSOE, Iceta nega que hi hagi risc de trencament del partit.

La rival d'Iceta a les primàries del PSC, Núria Parlon, també s'ha posicionat a favor de Pedro Sánchez.

stats