Política 24/11/2014

El PSOE donarà suport a replantejar ara la reforma constitucional sobre l'austeritat de Zapatero

El secretari general del PSOE, Pedro Sànchez, assegura que la primera iniciativa parlamentària dels socialistes, en el proper període de sessions al Congrés dels Diputats, serà una proposta pròpia per "blindar els drets socials"

Europa Press
2 min

MadridEl PSOE fa marxa enrere i votarà aquest dimarts a favor d'una proposta de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) i el Grup Mixt perquè el Congrés dels Diputats prengui en consideració retocar l'article 135 de la Constitució, sobre l'austeritat, que PP i PSOE van introduir l'estiu del 2011. Així ho ha anunciat aquest dilluns a l'Escola Julián Besteiro el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que en el seu moment va donar suport a la reforma constitucional de José Luis Rodríguez Zapatero sobre l'estabilitat pressupostària. Ara el PSOE considera que ha de ser matisada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Demà votarem a favor de la presa en consideració", ha anunciat Sànchez, que ha assegurat que a més, ja ha posat a treballar l'equip de constitucionalistes perquè el PSOE pugui estar "en condicions" perquè la "primera iniciativa parlamentària" que presentarà en el pròxim període de sessions sigui una proposta pròpia de modificació d'aquest article per "blindar els drets socials", com l'eduació, la sanitat pública i el sistema públic de pensions.

Sánchez ha remarcat que el PSOE està "disposat a governar el canvi" i ha afirmat que això exigeix "revisar i reconèixer alguns dels errors" que ha pogut cometre "en el passat recent". I un dels "principals errors" que, segons ha dit, els socialistes han comès és la modificació de l'article 135 a l'estiu del 2011. "El PSOE està disposat a reconèixer i corregir aquest error", ha dit.

La tramitació d'aquella reforma urgent de la Constitució va obrir la bretxa en els socialistes, amb alguns diputats votant en contra o absentint-se de la votació. Un dels crítics llavors, Manuel De la Rocha, de l'Esquerra Socialista, s'ha incorporat fa unes setmanes al Congrés. La polèmica es va reviure en les primàries de juliol, quan el candidat de l'Esquerra Socialista, José Antonio Pérez Tapias, va posar la derogació de l'article 135 en el seu programa, i després va insistir a reclamar a Pedro Sànchez que ho inclogués a la seva proposta de reforma constitucional.

A més, el diputat de Guipúscoa Odón Elorza té presentada des de l'estiu abans davant la direcció del Grup Socialista una proposta per corregir aquella reforma constitucional, tot i que no ha rebut una resposta final.

El somriure de Zapatero

L'expresident del govern espanyol, Jose Luís Rodríguez Zapatero, ha assegurat aquest dimarts que posaria un "somriure" a la decisió del PSOE de replantejar-se la reforma de l'article 135 de la Constitució, sobre austeritat, que el seu govern va impulsar. Zapatero, que ha atès els mitjans de comunicació en el X aniversari de la llei integral contra la violència de gènere a València, ha comentat que "cada projecte polític té les seves prioritats" i que ell va apostar per reformar la Constitució "convençut que era convenient per a l'estabilitat d'Espanya".

"Sempre vaig pensar que era una reforma que podria suposar un cost polític i la incomprensió política d'alguns sectors", ha dit, però ha assegurat que ho va fer convençut que "en la política s'ha de saber afrontar les situacions que són més amables i les que no".

"Saben que tinc tanta entrega i devoció per al meu partit i respecte a qui el dirigeix que posaré un somriure", ha declarat el que va ser el màxim dirigent dels socialistes.

stats