Política 04/12/2014

Més pressió a Rajoy: el PSOE registra al Congrés la petició per obrir la reforma constitucional

Pedro Sánchez sol·licita que es posi en marxa una subcomissió per estudiar els canvis al text de 1978

Joan Rusiñol
2 min

Madrid"La reforma de la Constitució no és una finalitat en si mateixa sinó un camí per recompondre els consensos trencats". Aquest és el missatge que ha llençat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a les portes del Congrés dels Diputats -en un dia de portes obertes a la cambra baixa-, després de registrar la petició perquè s'obri una subcomissió per estudiar la renovació del pacte de 1978.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pels socialistes, ha arribat el moment de tancar "l'escletxa de desconfiança" que s'ha generat els últims anys entre les institucions i els ciutadans, fruit de crisis diverses: l'econòmica, que ha derivat -afirmen- en una de social; "les tensions territorials", amb la mirada posada a Catalunya, i el degoteig incessant de casos de corrupció política. Pel principal partit de l'oposició espanyola, això només es pot resoldre ja "obrint el diàleg" i renovant el text fundacional per "veure-hi recollida la societat espanyola del segle XXI".

Seduir una part de l'independentisme

Pel que fa a la vessant territorial, la proposta del PSOE aposta per "revisar el model d'Estat amb una perspectiva federal, delimitant l'atribució de competències de l'Estat i de les comunitats autònomes, consagrant al text constitucional els principis del sistema de finançament i els instruments concrets de cooperació i lleialtat institucional".

La proposta de Sánchez passa perquè, en aquesta subcomissió, hi compareguin experts constitucionalistes i s'hi recullin les reflexions de les comunitats autònomes. És un plantejament d'estudi, per tant, obert. En la seva proposta, el partit demana que aquest subcomissió sigui pública (habitualment són a porta tancada).

Tot i el previsible 'no' del PP, que n'impedirà la creació, el líder del PSOE ha trucat abans el president espanyol, Mariano Rajoy, per informar-lo de la iniciativa. Els populars han deixat clar que aquesta no és una prioritat per a ells aquesta legislatura i faran, de la defensa del model autonòmic, una bandera a les eleccions autonòmiques i municipals del mes de maig.

La diputada del PSC i membre de l'executiva del PSOE, Meritxell Batet, ha acompanyat Sánchez a registrar la proposta. En declaracions posteriors, s'ha mostrat convençuda que "la convivència en la diversitat" és possible a l'estat espanyol, en una societat "oberta i heterogènia", i que, per tant, hi ha marge encara per "seduir" una part dels prop de dos milions de catalans que van votar sí-sí el 9 de novembre. Assegura que és possible trobar un encaix en què es reconegui satisfactòriament la "singularitat" de Catalunya.

stats