Política 29/09/2016

Sánchez, bunqueritzat: es tanca a Ferraz i manté els plans de fer primàries a finals d'octubre

Els dimissionaris volen que es reuneixi la comissió de garanties per expulsar el secretari general. "L'única autoritat sóc jo", diu una dirigent crítica

Dani Sánchez Ugart
3 min
PEdro Sánchez arribaa Ferraz, aquest dijous / EFE

MadridCaos a la seu del PSOE al carrer Ferraz. El secretari general del partit, Pedro Sánchez, s'ha bunqueritzat aquest dijous davant dels embats del sector crític, que segueixen pressionant per terra, mar i aire perquè dimiteixi i cedeixi el control del partit a una gestora. El líder socialista es troba tancat des de les 10 del matí amb dirigents de la seva confiança, sense fer declaracions públiques i rebatent via comunicat cadascun dels passos dels 'barons' díscols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer d'aquests passos l'ha fet Verónica Pérez, la presidenta del comitè federal del partit, alineada amb el sector crític al secretari general, que ha acudit al matí les oficines socialistes per demanar formalment que es reuneixi la comissió de garanties perquè, en última instància, forci la destitució de Sánchez i creï una gestora. La comissió de garanties és l'organisme que dirimeix si s'estan complint els estatuts del partit, i està controlada per dirigents pròxims a la cap del bàndol crític, Susana Díaz, però presidida per una fidel a Sánchez.

Però Sánchez no es mou, i l'executiva del PSOE ha informat al migdia de la convocatòria d'un comitè federal extraordinari en la mateixa data que el que ja hi havia convocat, aquest dissabte, amb l'únic objectiu d'iniciar el procés de primàries i un congrés extraordinari. La proposta de l'executiva sortint serà que les primàries siguin el 23 d'octubre, és a dir, en la mateixa data que va proposar Sánchez dilluns en el moviment que va encendre els crítics. Sánchez s'escuda en la dimissió dels 17 membres de l'executiva per formular aquesta posició al comitè federal, i es nega per tant a nomenar una gestora, com volen els 'barons' crítics. L'únic moviment que ha fet el dirigent socialista és avançar la data del congrés que s'hauria de convocar després d'aquestes primàries, que en lloc de ser a principis de desembre se celebraria l'11 de novembre.

A l'entrada a la seu del partit, Pérez ha afirmat que l'executiva del partit està "dissolta" i que ella, com a presidenta de la mesa del comitè federal, un organisme que no decau, és "l'única autoritat" dins del PSOE, després de la dimissió en bloc de la meitat més un dels membres de l'executiva, ahir dimecres. En la mateixa línia s'han pronunciat diversos dirigents crítics, com la mà dreta de Susana Díaz, Antonio Pradas.

Pérez ha entrat l'escrit per sol·licitar la reunió, però a la sortida de Ferraz ha explicat que ha estat esperant durant dues hores als passadissos per reunir-se amb algú de l'executiva, que no reconeix, i no l'ha rebuda ningú. "No hi ha executiva", ha insistit.

Abans fins i tot de l'arribada de Pérez, Ferraz ha repartit entre les desenes de periodistes aplegats a la porta un comunicat en què neguen la competència de Pérez per convocar el comitè de garanties. També han adjuntat una carta de la presidenta d'aquest comitè -alineada amb Sánchez-, Isabel Celáa, en què afirma que ella és l'única dirigent del partit amb autoritat per convocar la comissió de garanties.

Els crítics segueixen fent moviments per descavalcar Sánchez abans del comitè federal de dissabte, amb un Sánchez encara atrinxerat. "No vull pensar que algú estigui segrestant la comissió de garanties, perquè ja és l'última cosa que em faltava per escoltar", ha dit Pérez.

De moment, l'única veu afí a Sánchez que ha parlat ha estat la presidenta de les Balears, Francina Armengol, que ha participat a la reunió de l'executiva, que encara està en marxa. Armengol ha defensat la democràcia interna al PSOE i, per tant, la conveniència de convocar "unes primàries i un congrés" i tirar endavant el pla original de l'executiva de Sánchez. L'actual secretari general seguirà presentant batalla.

stats