Política 22/02/2017

El Pacte Nacional pel Referèndum ja té 10.000 adhesions

Els organitzadors han impulsat un web on institucions, entitats i particulars poden signar a favor del manifest que aposta per un referèndum "efectiu i vinculant"

Ara
2 min
Colau avisa que no es pot supeditar el referèndum a un calendari

BarcelonaEl Pacte Nacional pel Referèndum, on s'aglutinen partits, entitats i institucions favorables al dret a decidir, ha posat en marxa una campanya per aconseguir adhesions polítiques i de la societat civil al manifest fundacional. El text es va aprovar en l'última reunió de l'1 de febrer i aposta per un referèndum pactat amb l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Pacte Nacional pel Referèndum es va constituir oficialment el 23 de desembre del 2016 al Parlament, va estar encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i va comptar amb la presència de més de 80 representants d'institucions, partits i entitats sobiranistes, entre els quals l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. L'exdiputat socialista Joan Ignasi Elena n'és el coordinador, una mostra, segons els impulsors, de la "transversalitat" que representa aquest Pacte.

La campanya per aconseguir adhesions al manifest es vol escampar a tot l'Estat i a l'estranger. Per sumar suports per aconseguir un referèndum "efectiu i vinculant", des d'aquest dimecres s'ha posat en marxa una web especial que està disponible en 13 idiomes on institucions, entitats i particulars es poden adherir al manifest. Òmnium Cultural, Lafede.cat –una entitat que treballa per a la justícia global i l'eradicació de les desigualtats– i Ciemen –l'entitat de les nacions sense estat– es faran càrrec de la gestió de la web.

Els organitzadors de la iniciativa han informat a través d'un tuit que des que s'ha posat en marxa la web –fa 7 hores–, ja hi ha 10.000 adhesions al manifest. "Una prova més de la determinació per votar el nostre futur com a poble", han defensat els impulsors.

Iglesias s'adhereix al manifest

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, s'ha sumat a la iniciativa i ha signat el manifest que defensa un referèndum a Catalunya per decidir el seu futur polític. En un tuit, Iglesias ha explicat que s'ha adherit al manifest perquè vol aconseguir "un referèndum amb garanties", però ha reiterat que no vol que "Catalunya se'n vagi". El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha agraït a través de Twitter al líder de Podem la seva adhesió i ha apel·lat a la "democràcia" que també ha defensat Iglesias per resoldre la situació política a Catalunya.

Però Iglesias no ha estat l'únic. Nombrosos representants polítics i socials de Catalunya s'han adherit al manifest; entre d'altres, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també ho ha anunciat a través de Twitter, així com el primer tinent d'alcalde del consistori barceloní, Gerardo Pisarello, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

També l'han signat diputats del PDECat com Josep Rull o Jordi Turull; el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el diputat republicà Sergi Sabrià; el membre del secretariat i exdiputat de la CUP Quim Arrufat, l'exdiputat David Fernàndez i la diputada cupaire Mireia Boya, a més del diputat d'En Comú Podem Xavier Domènech. Als representants polítics també s'hi han sumat els de les entitats sobiranistes: el president de l'ANC, Jordi Sánchez; d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras.

stats