DEUTE PÚBLIC
Política 19/05/2016

El Parlament insta el Govern a "col·laborar" amb una auditoria ciutadana del deute però no a impulsar-la

La CUP demanava que de l'auditoria es pogués extreure el deute "il·legítim", fet que han rebutjat JxSí, C's, PP I PSC

Acn
2 min
Els diputats de la CUP Eulàlia Reguant i Albert Botran durant la roda de premsa / ACN

BarcelonaEl Govern ha rebut l'encàrrec del Parlament de "col·laborar" amb una auditoria ciutadana del deute públic i d'altres compromisos financers contrets per la Generalitat. La CUP ha acceptat rebaixar les seves pretensions i ha renunciat a demanar al Govern que sigui qui impulsi aquesta auditoria. Així, l'esquerra anticapitalista ha acabat acceptant una esmena de JxSí, que resta responsabilitats a l'executiu en aquesta qüestió, tot i que l'insta a col·laborar amb un procés ciutadà que no ha quedat definit qui impulsarà. El vicepresident català, Oriol Junqueras, ja va obrir-se a l'auditoria en el darrer ple com a exercici de transparència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP no ha volgut cedir, però, amb el tema de l'impagament del deute que es consideri "il·legítim" un cop feta l'auditoria, i el punt ha acabat sent rebutjat perquè JxSí, C's, PP i PSC hi han votat en contra i només Catalunya Sí Que Es Pot hi ha votat a favor.

L'auditoria ciutadana del deute hauria de comptar, segons el text de la moció, amb "acadèmics, analistes i experts de diferents disciplines, així com ciutadans que, a títol individual o en representació de col·lectius sectorials o del territori, puguin aportar informacions i perspectives als processos d'anàlisi proposats en el marc del procés d'auditoria". A més, aquesta auditoria hauria de permetre als ciutadans conèixer i entendre el procés d'endeutament i l'evolució dels compromisos financers adquirits a través de finançaments estructurats.

El compromís que hauria d'assumir el Govern, segons ha quedat aprovat aquest dijous, és el de "col·laborar" amb aquesta auditoria ciutadana i impulsar mesures "que siguin de la seva competència". La redacció original de la moció ha quedat, doncs, modificada. La CUP reclamava inicialment que fos la Generalitat la que impulsés aquesta auditoria ciutadana i no emmarcava l'actuació del Govern a les seves competències.

Altres objectius de l'auditoria seran el d'acabar amb "l'opacitat" sobre l'endeutament; identificar irregularitats en el procés d'endeutament o d'execució dels projectes finançat en els esquemes de finançament estructurat per saber si cal iniciar procediments judicials en contra; analitzar la sostenibilitat financera, però també social, ambiental i de gènere del deute; abordar de forma específica l'impacte sobre el deute de les grans infraestructures com la línia 9 del Metro o el canal Segarra-Garrigues; i facilitar un anàlisi de l'impacte de les retallades, les privatitzacions i la venda de patrimoni dels darrers anys.

Amb aquesta auditoria, la CUP pretenia poder identificar el deute "il·legítim" contret per la Generalitat amb la intenció d'instar el Govern a l'impagament. Una qüestió que JxSí ha desestimat des del primer moment per les repercussions que això tindria sobre la necessitat d'endeutament que la Generalitat continua tenint (i continuarà tenint en el futur). Així, només CSQP ha votat al costat de l'esquerra anticapitalista, mentre que JxSí, PP, PSC i C's han votat en contra d'aquest punt de la moció.

stats