Política 29/03/2016

El Parlament admet a tràmit per ara la moció de la CUP però demana que es modifiqui el text

La CUP avisa que no alterarà el redactat i serà el ple de la setmana que ve el que decidirà si es vota la proposta

G. Pruna
3 min
La Mesa del Parlament ha admès a tràmit la moció de la CUP

BarcelonaLa moció de la CUP sobre el compromís amb la declaració de ruptura segueix endavant, però amb condicions. Segons fonts parlamentàries, la mesa del Parlament ha decidit finalment aquest dimarts admetre a tràmit la iniciativa, però ha instat l'esquerra anticapitalista a canviar-ne el redactat abans del ple de la setmana que ve. Serà aleshores quan, en funció del redactat final, el ple decidirà si sotmet a debat la proposta de la CUP o evita la votació a l'últim moment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, ha admès que la moció, tal com està redactada ara mateix, podria comportar conseqüències legals per a la cambra, ja que la declaració de ruptura del 9 de novembre va ser suspesa pel Tribunal Constitucional (TC), motiu pel qual ha instat la CUP a negociar-ne un nou redactat. Minuts després, la diputada Anna Gabriel ha descartat aquesta possibilitat: "No en canviarem ni una coma", ha avisat.

D'aquesta manera, i si l'esquerra anticapitalista manté la negativa a modificar la moció, serà el mateix ple del Parlament qui, a petició de la presidenta, Carme Forcadell, votarà si el debat s'inclou en l'ordre del dia. Fonts de Junts pel Sí han explicat que amb aquesta fórmula s'intenta blindar els funcionaris del Parlament, ja que la decisió final sobre si es debat o no el text recaurà sobre els 135 diputats. Fonts de Junts pel Sí han explicat a l'ARA que no preveuen que el text no s'arribi a votar.

La presentació d'aquesta moció ha enrarit les relacions entre Junts pel Sí i la CUP. A l'intercanvi de retrets dels últims dies, s'ha sumat avui la topada per la tramitació. Anna Gabriel ha demanat a la coalició independentista que els comuniqui si la declaració de ruptura "és paper mullat", i ha defensat que davant l'"ofensiva de l'estat espanyol" cal reaccionar accelerant el procés cap a la independència i no retrocedint.

La portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha explicat que el seu grup tractarà la moció de la CUP com qualsevol altra, amb la qual cosa redactarà en els propers dies les esmenes que vulgui presentar-hi. A més, ha remarcat que Junts pel Sí està compromès amb la resolució del 9-N: "Ho hem dit i, si cal, ho votarem", ha avisat.

Ciutadans i PP atien el TC

La decisió de la mesa –que només ha rebut el suport dels quatre membres de Junts pel Sí–, ha despertat crítiques de la resta de grups, que ha avisat que, tot i l'estratègia de deixar en mans del ple la decisió definitiva sobre la moció, formalment ha estat admesa a tràmit aquest dimarts. "La mesa ha vulnerat la resolució del TC", ha avisat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa.

El portaveu del PP, Enric Millo, ja ha avançat que el seu grup demanarà a la mesa que reconsideri la seva decisió, i ha criticat que els representants de Junts pel Sí a l'òrgan gestor de la cambra hagin fet "desistiment de funcions" en passar al ple del Parlament la responsabilitat sobre la decisió: "Si no estan disposats a assumir les seves funcions, que dimiteixin", ha conclòs.

Menys contundents, la portaveu del PSC, Eva Granados, i el de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que han retret a Junts pel Sí i la CUP que traslladin a les institucions les seves discussions com a socis. La situació, l'ha resumit Coscubiela: "Junts pel Sí ha de decidir si incompleix la resolució del TC i obeeix la declaració de ruptura, o obeeix el TC i incompleix la declaració".

El Govern no vol revàlides cada 15 dies

Al seu torn, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha evitat valorar el recorregut de la moció. "Som on érem", ha apuntat, preguntada per aquesta qüestió, tot i que ha subratllat que l'executiu treballa "de manera proactiva, amb tota la determinació i responsabilitat per complir el mandat democràtic del 27-S i el full de ruta sorgit de les urnes", motiu pel qual creu que "no és necessari passar una revàlida cada 15 dies".

"Hi ha un acord d'investidura signat, i fins ara s'ha anat complint amb certa normalitat", ha insistit. Ha tret ferro al xoc al Parlament i confia que es mantingui l'entesa entre JxSí i la CUP, atès que "res ens fa creure que s'hagi de deixar de complir".

stats