Política 26/06/2014

El Parlament reclama un referèndum sobre monarquia o república

La moció s'ha aprovat amb els 33 vots d'ICV-EUiA, ERC i CUP a favor i 75 abstencions de CiU, PSC i Ciutadans

S.g.
2 min

BarcelonaEl Parlament de Catalunya ha aprovat la reclamació d'un referèndum sobre monarquia o república a l'estat espanyol just el dia que el nou rei Felip VI visitarà Girona. La petició, presentada per ICV-EUiA, ha prosperat gràcies als 33 vots afirmatius dels ecosocialistes, ERC i CUP i amb l'abstenció de CiU, PSC i Ciutadans. Només el PP ha votat en contra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Avui aquest Parlament connecta amb una demanda catalana, però també amb una demanda que ve d'arreu de l'Estat", ha assegurat el president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, que durant la presentació de la moció, on també es lamenta el procediment d'urgència de la llei d'abdicació, ha avisat que a la resta d'Espanya comencen a haver-hi "signes de rebel·lió". La diputada d'ERC Gemma Calvet s'ha sumat a la reivindicació del referèndum i ha advertit que "l'estat natural d’una democràcia madura és la república", i que per això el seu partit treballa per una "república catalana". També la diputada de la CUP Isabel Vallet ha parlat d'un estat espanyol "corcat" amb institucions "deslegitimades", com la mateixa monarquia.

Per la seva banda, CiU ha fonamentat la seva abstenció en el fet de seguir una coherència respecte del que van votar al Congrés durant l'aprovació de la llei que regula l'abdicació. El diputat David Bonvehí ha subratllat, a més, que el debat entre monarquia o república no és el debat central a Catalunya, i ha reivindicat que res "ha de distreure" els catalans del procés de la consulta del 9-N. El PSC, que s'ha abstingut en tots els punts de la moció, ha tornat a posar sobre la taula que cal una reforma de la Constitució tant per resoldre la qüestió del model d'Estat com la del conflicte territorial. "És pràctic anar fent per fascicles una sèrie de conjuntes ciutadanes?", ha preguntat el portaveu parlamentari socialista, Maurici Lucena. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha advertit a Herrera que si vol canviar el model d'estat primer ha d'aconseguir que dos terços del Congrés vulguin reformar la Constitució però que, mentre això no passi, "respecti" la democràcia.

El PP, doncs, s'ha quedat sol defensant una monarquia. Després de carregar contra uns partits que actuen "sota l'efecte" de Podem, el diputat Fernando Sánchez ha saludat el nou rei que avui visita Catalunya amb un "majestat, benvingut a casa" i "visca el nou rei".

stats